Alo!

Burad za vodu, kajmak i kupanje

Upoznajte jedinog bačvara u Srbiji: čemu služi čabar, a čemu šafolj

-

Danas noge i veš peremo u plastičnom lavoru, a vodu ne donosimo s izvora već je imamo u kući. Međutim, nekada je sve to bilo mnogo drugačije i za sve je postojalo, nećete verovati - posebno burence! Mirko Kovčić ima 90 godina i najstariji je bačvar u zlatiborsk­om selu Rožanstvo, a u svom radnom veku napravio je preko 30.000 buradi.

„Nema sira bez čabrića, ni rakije bez burića“, kaže uz osmeh ovaj vredni starac i objašnjava kako su drvene posude nekad dobijale imena.

„Prvo smo pravili male kačice za mužu i mleko, to su bile kravljače, a onda i čabar za ostavljanj­e sira i kajmaka. Vodu smo donosili u bucama od 20 kilograma - neko na konju, a neko na ramenima“, priča Mirko.

U to vreme nije bilo kupatila, pa su majstori pravili i burad za kupanje.

„Šafonj je bilo bure u kojem su se prale noge, gde se kupalo, a u njemu su žene i prale veš. Nije bilo lako kao što je danas. Bure je bilo teško, pa dok doneseš vodu u buci i dok se okupaš, prođe ti dan“, rekao je Mirko.

Uz burad Mirko se skućio, hranio porodicu i odškolovao decu. Nekad je ovo zlatiborsk­o selo bilo poznato po bačvarima, a danas se ovim zanatom bave samo Kovčići. „Pre je svaka druga kuća imala bar po jednog majstora. Ali nas su pregazile tehnologij­a i plastika. Naš šafonj za pranje trajao je godinama, a lavor vam pukne za mesec dana, ali uzalud, buriće sad retko ko kupuje“, priča ovaj zanatlija.

Pravljenje bureta počinje od postavljan­ja danceta, a onda se ređaju savijene daske zvane duge. „Da bismo savili drvo, moramo naložiti dobru vatru, ali daske ne smeju da gore, treba se pronaći prava mera. I onda kad se dovoljno ugreju, one se savijaju i ređaju na dance“, otkriva Milisav tajnu svog zanata.

Ovi Zlatiborci jedni su od retkih koji su nastavili da se bave ovim starim srpskim zanatom - omladina je otišla u grad, pa je veliko pitanje da li ćemo buriće za desetak godina gledati samo na starim slikama.

Da bismo savili drvo, MORAMO NALOŽITI DOBRU VATRU, ALI DASKE NE SMEJU DA GORE, MORA SE PRONAĆI PRAVA MERA MILISAV KOVČIĆ, majstor za burad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia