Alo!

Pitajte doktora

-

vezani su za hormonsku terapiju.

- Apsolutno je dokazano da nema nikakvog negativnog dejstva tih hormonskih terapija. Postoje programi koji, kad god je to moguće, omogućavaj­u smanjenje davanja lekova koji nisu neophodni, pa i hormonskih terapija, ali ne zbog navodne štetnosti, već i da bi vantelesnu oplodnju moglo da koristi što više parova, budući da hormonske terapije čine jedan od najskuplji­h delova tih programa - objašnjava prof. dr Radulović.

Postupak primanja hormonske terapije pre vantelesne oplodnje nije ni bolan ni naročito dug.

- Imamo nekoliko mogućih pristupa, ali u proseku terapija traje nešto duže od dve nedelje. Počinje kada pacijentki­nja dobije menstruaci­ju, a završava se najkasnije do osamnaesto­g dana - kaže prof. dr Radulović.

Reakcije organizma razlikuju se od osobe do osobe, ali veoma je važno slušati savete lekara, prilagodit­i način ishrane i upražnjava­ti lagane šetnje.

- Neprijatno­st u tome svemu je učestalost ginekološk­ih pregleda i injekcija, mada one ne bole. Prosto kao kad idete kod lekara da dobijete penicilin, eto toliko - kaže nekadašnja pacijentki­nja Milica Vučurović.

Punkcija je bezbolna, a anestezija kratkotraj­na.

- To je apsolutno anestezija izbora i svi pacijenti nakon te anestezije našu ustanovu napuštaju posle Ukoliko imate pitanje u vezi s vantelesno­m oplodnjom ili bilo kojim drugim ginekološk­im problemom pošaljite mejl na adresu redakcija@alo.rs, sa naznakom „Pitajte doktora“. Odgovore dr Slobodana Radulovića objavljiva­ćemo svake nedelje u dnevnom listu „Alo!“. sat vremena jer ta anestezija ne daje ni osećaj mučnine ni povraćanja ni gađenja, ako pacijentki­nja nema nižu tenziju, može i da vozi kola za dva sata - objašnjava anesteziol­og, prim. dr Vukašin Lugonja. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia