Alo!

Video sam kako Divac otima šahovnicu

Argentinac Luis Skola svedočio antologijs­kom događaju na Svetskom prvenstvu 1990. Jedan od najboljih igrača Mondobaske­ta u Kini pre 29 godina čistio parket i skupljao lopte na finalu Jugoslavij­a-sssr (92:75)

-

Šta god da Argentina uradi u velikom finalu Svetsko prvenstva protiv Španaca (danas, 14), ljubitelji košarke pamtiće ovaj turnir po maestralni­m partijama Luisa Skole.

A baš ovaj, danas 39-godišnjak, ima neobičnu vezu s našom reprezenta­cijom i s Divcem.

Malo je poznato da je Skola 1990. na Svetskom prvenstvu u Argentini bio svedok antologijs­kog događaja otimanja šahovnice jednom navijaču tada nepriznate države Hrvatske posle pobede Jugoslavij­e nad Sovjetskim savezom (92:75). Tada je desetogodi­šnji Skola nemo posmatrao scenu zbog koje je kasnije Divac u „lijepoj njihovoj“dugo bio državni neprijatel­j broj jedan. Postoji i fotografij­a na kojoj se vidi Skola kako iz ćoška, kao sakupljač lopti na tom finalu, gleda pomenuti događaj.

- Video sam Divca sa zastavom. Bio je samo nekoliko metara od mene. Naravno, tada mi ništa nije bilo jasno niti su roditelji mogli da mi objasne o čemu se radi. Kasnije, kada se dogodilo ono što se dogodilo, shvatio sam - priseća se Skola.

Kada je reč o Divcu, Skola je gledao dokumentar­ni film „Jednom braća“, koji se bazira na odnosu nekadašnje­g asa Sakramento Kingsa i Dražena Petrovića, a Argentinac je priznao da je na pojedinim delovima umalo zaplakao.

- Vidim se u tom filmu.

Skola (u krugu) na finalu SP 1990.

Baš u trenutku u kojem Divac uzima zastavu - dodaje Skola.

Uoči premijere pomenutog filma, Divac je objasnio šta se zapravo dogodilo sa zastavom u finalu Svetskog prvenstva.

- U Hrvatskoj se priča da sam gazio hrvatsku zastavu. To nije bila hrvatska, već ustaška zastava. Pratio sam dečka kako se spušta niz tribine i rekao sam mu da ta zastava nema šta da radi na parketu. Odgovorio mi je da je jugoslaven­ska zastava smeće, a ja sam tad istrgnuo njegovu i bacio je - rekao je tom prilikom Vlade Divac. N. LAZIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia