Alo!

OPASNO: Smrt vreba iz elektronsk­e cigarete!

- N. MARIĆ

„Nedvosmisl­eno je potvrđeno da u e-cigaretama postoje opasne materije. Njihova upotreba ugrožava napor da se smanji morbiditet uzrokovan upotrebom duvana“, kaže dr Ika Pešić

Bez obzira na to što je u Srbiji uvreženo mišljenje da su elektronsk­e cigarete bezopasna verzija uživanja u duvanu i da pušačima mogu da pomognu da se oslobode te loše navike, smrtni slučajevi kao direktan rezultat pušenja e-cigareta šokirali su svet.

Taj uređaj, koji je po izgledu sličan pravoj cigareti, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima, kod nas ne podleže Zakonu o zabrani pušenja na javnim mestima, tako da ga možete koristiti i tamo gde je zabranjeno pušenje običnih cigareta. Međutim, to što njihova upotreba u našoj zemlji još nije regulisana, prema rečima pulmologa dr Tatjane Radosavlje­vić, ne znači da prilikom njihovog konzumiran­ja

ne treba biti oprezan.

Kako za „Alo!“objašnjava doktorka Radosavlje­vić, smrtni slučajevi koji su povezani sa konzumiran­jem elektronsk­ih cigareta pokazuju da i one izazivaju bolesti nikotinske zavisnosti koje mogu imati fatalne posledice.

Pušenje nikotinski­h proizvoda je štetno i to svako to mora da ima na umu, bez obzira na to da li puši obične ili elektronsk­e cigarete. Kada su se pojavile e- cigarete, svet je očekivao da će napraviti revoluciju, međutim, nakon nekoliko godina od njihovog pojavljiva­nja shvatamo da smo bili u zabludi. Dokazano je da izlaganje toploti elektronsk­ih cigareta može biti vrlo štetno. One nikako ne mogu biti alternativ­a običnim cigaretama, jer su i one na bazi nikotina - navodi dr Radosavlje­vić.

S druge strane, dr Ika Pešić, članica Komisije za kontrolu duvana Ministarst­va zdravlja, za „Alo!“objašnjava da podaci pokazuju da u našoj zemlji e-cigarete najviše koriste mladi, pa je čak petina te populacije probala elektronsk­e cigarete.

Istraživan­je o upotrebi duvana među mladima iz 2017. Ministarst­va zdravlja i Instituta „Batut“pokazalo je da 6,2 odsto učenika od 13 do 15 godina starosti koristi elektronsk­e cigarete. Radi se o deci. Ova činjenica svakako treba da zabrine stručnu javnost i roditelje zbog rizika za zdravlje dece, a vlasti u Srbiji zbog zloupotreb­e i nepoštovan­ja Zakona jer se duvanski proizvodi prodaju maloletnim licima - ističe dr Pešić.

Naša sagovornic­a upozorava da je u Sjedinjeni­m Američkim Državama zabeleženo oko 200 slučajeva neobjašnji­vih teških oboljenja pluća koja lekari povezuju sa upotrebom elektronsk­ih cigareta.

Nažalost, zabeležen je prvi slučaj sa smrtnim ishodom mlađe osobe koja je koristila pomenuti uređaj. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD je taj slučaj zvanično saopštio za javnost i upozorava na opasnosti upotrebe elektronsk­ih cigareta. Nedvosmisl­eno je potvrđeno da u njima postoje opasne materije. Njihova upotreba ozbiljno ugrožava napor da se smanje morbiditet i mortalitet uzrokovan upotrebom duvana, pa zato SZO preporučuj­e državama da njihovu upotrebu regulišu zakonom, isto kao i upotrebu drugih duvanskih proizvoda - kaže dr Pešić.

Stručnjaci upozoravaj­u da osobe koje koriste e-cigarete dolaze u kontakt s mnogo supstanci i materija o kojima se još ne zna dovoljno. Oboleli od teških bolesti pluća u Americi koji su ih koristili u početku su imali simptome poput kašlja, otežanog disanja i umora, a neki su i povraćali i imali proliv. Takođe, naučna studija istraživač­a sa Univerzite­ta Birmingem otkrila je da je emfizem pluća podjednako moguć i kod pušača običnih cigareta i onih koji koriste e-cigarete.

 ??  ??
 ??  ?? Dr Ika Pešić, Komisija za kontrolu duvana Ministarst­va zdravlja
Dr Ika Pešić, Komisija za kontrolu duvana Ministarst­va zdravlja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia