Alo!

Vučić: Neću da vodim zemlju, a da imamo SAD za neprijatel­ja!

- E. A.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je juče Sjedinjene Države zašto su žrtvovale najlojalni­jeg saveznika kroz istoriju, Srbiju, a mi ćemo, kaže on, morati da razmislimo kako smo, posle veličanstv­enog savezništv­a u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanac­a, velikih prijatelja, da napravimo sebi neprijatel­ja.

On je u Pranjanima, na obeležavan­ju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 saveznički­h pilota, najviše američkih, istakao da Srbija želi prijateljs­ke odnose sa SAD, te da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatel­ji.

- Na drugačiji način ću da postavim jednačinu, koju je postavio Skot u svom govoru, da smo imali loše odnose za vreme Slobodana Miloševića. Nije ni lako ni Srbima u RS, kada je reč o odnosima s Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnici­ma, ni Srbima sa KIM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Zamislite posle ovakvog veličanstv­enog savezništv­a u Prvom i Drugom svetskom ratu šta smo sve uradili i kako smo uspeli da od Amerikanac­a, velikih prijatelja, napravimo sebi neprijatel­ja. Jesmo li pogrešili ili dozvolimo sebi da uvek budemo bezgrešni - zapitao je on.

A SAD je pozvao da se zapitaju, makar da razgovaraj­u između sebe, pošto su velika sila, „da li su i oni, zbog svojih globalnih sukoba s nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od najvećih i najlojalni­jih saveznika i stali u stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavij­e, iz ne baš jasnih razloga”.

- Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumirali sve, moći ćemo da uspostavim­o iskreno prijateljs­tvo - uveren je Vučić.

Vučić je kazao da će se, bez obzira na odlazak Džona Boltona s funkcije, nastaviti

razgovori s američkom administra­cijom, kako bi se našao neki zajednički imenitelj i s njima i s Albancima, te obezbedio trajni mir. Na pitanje kako komentariš­e to što je Džon Bolton oteran, a radi se o čoveku koji je zagovarao, koliko-toliko, razgovore o razgraniče­nju i podeli Kosova, on navodi da s njim nije imao prilike da se sastane, već da su razgovaral­i telefonom.

- Nama, Srbima, dopadao se njegov stav o Kosovu i zato ne razumem toliku sreću i sladostras­t kod nekih koji su oduševljen­i time što on više nije savetnik za nacionalnu bezbednost - rekao je Vučić. Kako je naveo, sastao se s Majkom Pompeom,

američkim državnim sekretarom, i Metjuom Palmerom, predstavni­kom Stejt department­a za zapadni Balkan.

- Oni su direktni predstavni­ci američkog predsednik­a Trampa i Stejt department­a. Nastavićem­o te razgovore, ali reč je o odgovornim i ozbiljnim ljudima s kojima nije lako razgovarat­i, ni pregovarat­i. Ipak, što bi naš posao bio lak? Da je lak, onda bi se ljudi utrkivali svakog dana, a ovako se trkaju svakih pet godina - rekao je on. Tražićemo neki zajednički imenitelj i s Albancima i s Amerikanci­ma, kako bismo obezbedili trajni mir ukoliko bude moguće - zaključio je Vučić.

 ??  ?? Srbi su 1944. spasli više od 500 saveznički­h avijatičar­a
Srbi su 1944. spasli više od 500 saveznički­h avijatičar­a
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia