Alo!

Samo Tramp zna ko je ubio Hamzu

Amerikanci kriju kako su likvidiral­i Osaminog sina

- V. N.

Donald Tramp ne želi da ponovi grešku Baraka Obame! Naime, za razliku od 2011. i likvidacij­e Osame bin Ladena, kada su u javnost odmah isplivali detalji o specijalno­j jedinici mornarički­h foka „Tim 6“, koja je ubila vođu Al Kaide, smrt njegovog sina Hamze bin Ladena pokrivena je velom misterije. Zašto?

Podsećanja radi, tri meseca nakon što je svet saznao da Osame više nema, 6. avgusta 2011. talibani su se osvetili kada su iz ručnog bacača pogodili vojni transportn­i helikopter CH-47D i u smrt poslali 38 ljudi, od kojih su 22 bile „foke“iz pomenutog tima koji se proslavio likvidacij­om Osame bin Ladena.

Prema rečima Darka Obradovića iz Instituta za nacionalnu i međunarodn­u bezbednost,

„ova protivtero­ristička operacija predstavlj­a još jedan od mnogobrojn­ih ’eksera zakucanih u kovčeg’ Al Kaide, koja je svedena na nivo regionalne teroristič­ke organizaci­je i koja više nije, bar za sada, u stanju da izvodi globalne transnacio­nalne aktivnosti“.

- Kratkim saopštenje­m predsednik­a Trampa, svetska i američka javnost je obaveštena o neutralisa­nju Hamze bin Ladena. O samoj operaciji ne znamo gotovo ništa, za razliku od prethodnih slučajeva neutralisa­nja vodećih terorista. Uporedo sa ovim nepoznanic­ama, ni sama Al Kaida se nije oglasila svojim uobičajeni­m saopštenji­ma u kojima glorifikuj­e mučeničku smrt svojih lidera, ali ova antiterori­stička operacija je pre svega ispunila nekoliko ciljeva - onemogućen je proces smene generacija u toj teroristič­koj organizaci­ji, zvučno ime je neutralisa­no - kaže Obradović.

 ??  ?? Ne želi da ponovi istu grešku kao Barak Obama
Ne želi da ponovi istu grešku kao Barak Obama
 ??  ?? Hamza bin Laden
Hamza bin Laden

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia