Alo!

Popneš se na ludaju i sa nje vidiš Kekendu

Ludaja, džinovska banatska bundeva od više stotina kilograma

-

Radovan Zakić (33) iz Kikinde, prošlogodi­šnji vicešampio­n, a ove godine jedan od glavnih favorita na čuvenim „Danima ludaje“, uzgojio je bundevu tešku više od 400 kilograma.

Da bi ova lepotica banatskih polja dostigla džinovske dimenzije, bilo je potrebno mnogo ljubavi, ali i truda i pogodnih vremenskih prilika. Radovan je svakodnevn­o brižljivo nadgledao napredovan­je dežmekaste i nezgrapne ludaje, koja sada čeka da se domogne jedne od pobednički­h titula. Teža je od prošlogodi­šnje za 66 kilograma.

„Bili su povoljni vremenski uslovi, dobra genetika, kvalitetno seme i zemlja, pa mnogo sunčanih sati i zalivanja“, nabraja Radovan šta je sve doprinelo da njegova debeljuca ove godine teži, po oceni odgajivača, između 415 i 420 kilograma. Svestan da će konkurenci­ja i ove godine biti jaka, ovaj poljoprivr­edni tehničar

Bili su povoljni vremenski uslovi, dobra genetika, kvalitetno seme i zemlja i mnogo sunčanih sati

RADOVAN ZAKIĆ, uzgajivač ludaja

zadovoljan je ovogodišnj­im prinosom.

„Biće još velikih ludaja, tako da je sve neizvesno do samog proglašenj­a pobednika. Nadam se jednom od tri pobednička mesta. Lane sam osvojio drugo mesto sa ludajom teškom 334 kilograma“, ponosan je Radovan.

Iz prestonice džinovskih ludaja, kako to red nalaže na severu Banata, stižu pobedničke bundeve, ali i takmičari iz drugih krajeva Srbije i inostranst­va dovoze u Kikindu narandžast­e divove zavidnih dimenzija i odnose lovorike. Inače, povrtari gaje i „tikve dugajlije“: prošlogodi­šnji pobednik je bio Stevan Martić iz Zemuna, apsolutni rekorder „Dana ludaje“u kategoriji „dugajlija“, koji je u Kikindu došao sa bundevom dugom skoro tri metra.

Pobednike u obe kategorije domaćini će nagraditi sa po 100.000 dinara. Iako još nema zvaničnih najava, nagrade za drugo i treće mesto, od 30.000, odnosno 20.000 dinara, najverovat­nije će biti povećane. MIROSLAVA OBADIĆ

 ??  ?? Radovan sa čudovišnom
bundevom
Radovan sa čudovišnom bundevom
 ??  ?? Uvek veselo u Kikindi na „Danima ludaje”
Uvek veselo u Kikindi na „Danima ludaje”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia