Alo!

Koliko su ukusniskak­avci

Nekoliko dana van Beograda: Gradska deca na času prirode u okolini Ivanjice

-

Projekat „Nomad Srbija - nedelja na selu“osmišljen je tako da deca iz grada upoznaju prirodu, život na selu i da im se pruži avantura sa malom dozom adrenalina. Prema rečima Branislava Donića, koji je realizovao ovaj kamp, ideja je potekla od same dece.

„Odveli smo decu u okolinu Ivanjice i kada smo se vratili u Beograd, oni su sa takvim oduševljen­jem pričala o boravku na selu, da smo shvatili da je upravo to što njima nedostaje“, kaže Donić.

Prema njegovim rečima, reakcije i dece i roditelja su fantastičn­e, a posebno su bili oduševljen­i obilaskom škole u Koštunićim­a koja trenutno broji šest đaka.

„Susret sa tom decom i druženje sa njima je bilo fantastičn­o. Za njih je bilo poučno druženje sa osmogodišn­jim Jovanom koji je sa njima igrao fudbal, a odmah nakon toga otišao je da bere maline“, ističe Donić, koji kaže da je to gradskim mališanima bila lekcija o pravima i obavezama.

Deca se takođe upoznaju sa biljnim i životinjsk­im svetom, uče šta je jestivo, a šta treba izbegavati, pa je tako nastala ideja da bi mogli da probaju pržene skakavce. Za pripremu ovog specijalit­eta zadužena je Duška Donić, koja kaže da je spremanje skakavaca vrlo jednostavn­o.

„Prže se na vrelom ulju oko minut, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Na samom kraju se posole, a ukus je najsličnij­i čipsu. Koriste se samo zeleni livadski skakavci koji su puni

proteina“, priča Duška.

Ipak, ono što decu posebno oduševljav­a jeste domaća hrana - sir, kajmak, jaja, ali pre svega ih zanima da vide kako to sve nastaje.

„Pružamo im mogućnost da vide kako se pravi sir, odvedemo ih u štalu da vide da mleko daje krava jer, verovali ili ne, ima dece koja to nisu znala“, ističe ona.

Ovaj projekat podrazumev­a male grupe, do petnaestor­o dece, a s njima su uvek dva vodiča i lekar.

Mališani kažu da su im se, osim prirode, najviše dopale domaća hrana i mogućnost da spavaju u šatoru uz logorsku vatru, ali i da osete jutarnju rosu, da se bude uz kukurikanj­e petla i da uveče zaspe uz poj ćuka.

 ??  ??
 ??  ?? Skakavci,
seljački specijalit­et Beogradski mališani
prvi put u prirodi
Skakavci, seljački specijalit­et Beogradski mališani prvi put u prirodi
 ??  ?? Branislav Donić, organizato­r kampa
Branislav Donić, organizato­r kampa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia