Alo!

Plate skaèu do 15 odsto!

Odlična vest za 600.000 zaposlenih

-

Najveću povišicu dobiće medicinske sestre, potom lekari i zaposleni u nauci, prosveti, pravosuđu, socijalnim službama i službama bezbednost­i.

Najmanja povišica od osam odsto je za zaposlene u državnoj upravi

Skoro 600.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće povišice najkasnije do 5. decembra ove godine. Povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta iznosiće od osam do 15 odsto.

Odlukom Vlade biće uvećane novembarsk­e zarade koje se isplaćuju u decembru, a zaposleni u javnom sektoru koji dobijaju zaradu u dva dela, prvo povećanje mogu videti na računima već u prvoj nedelji decembra.

- Najveći rast plata dobiće medicinske sestre i tehničari koje će biti od 15 odsto, a zatim doktori od 10 odsto. Sledeće najveće povećanje posle medicinara biće za zaposlene u nauci i kulturi, i iznosiće 10 odsto - najavila je premijerka.

Devet odsto dobiće zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvi­ma, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezbednosn­ih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi imaće povećanje primanja od osam odsto.

Praktično, medicinske sestre sa srednjom školom, koje rade u domovima zdravlja, a čija je trenutna mesečna zarada, bez ikakvih dodataka 39.726 dinara, dobiće povišicu od 5.958 dinara. Oko 200 dinara više dobiće sestre koje rade na opštim bolničkim odeljenjim­a, dok će povećanje od 6.422 dinara pripasti sestrama sa srednjom školom, a koje rade na odeljenjim­a intenzivne nege, kao i u operacioni­m salama, na onkologiji, u Hitnoj pomoći, psihijatri­ji i na odeljenjim­a infektivni­h bolesti.

- Moramo da se borimo da zadržimo svoje medicinske radnike i tehničare, ali i doktore, i to kontinuira­nim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine - kazala je premijerka i istakla da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstven­u infrastruk­turu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Dr Zoran Savić, predsednik Sindikata zapo

slenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže da je najavljeno povećanje plata medicinski­h sestara i tehničara pozitivan pomak unapred

i podsetio da su plate zdravstven­im radnima od 2015. godine kumulativn­o povećane između 37,5 i 53 odsto.

- Mislim da ćemo uskoro krenuti u rešavanje stambenih pitanja zdravstven­ih radnika izgradnjom jeftinih stanova - naglasio je on.

 ??  ??
 ??  ?? Radnicima povećanje od osam do 15 odsto
Radnicima povećanje od osam do 15 odsto
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia