Alo!

Buduaenost pripada zdravim nacijama

- Lični stav Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Zupozorava­jući psihofizič­kog u dravstveno srpske alarmantno. različitim nacije podaci istraživan­jima stanje zdravlja Koliko danas dobijeni su je građana i nedovoljna Srbije, toliko pažnja zabrinjava društva prema tom problemu. Govoriti o bilo kakvim velikim projektima od nacionalno­g značaja je nemoguće ukoliko kao država nemamo na raspolagan­ju zdravo, a samim tim i radno sposobno stanovništ­vo.

Svaki drugi stanovnik Srbije ima neko hronično oboljenje. Svaki treći stanovnik pati od povišenog krvnog pritiska. Čak 400.000 osoba u Srbiji boluje od depresije. Dovoljno je uzeti u obzir samo ove parametre da bismo shvatili da se crveni alarm zdravstven­og stanja nacije odavno uključio. Država je zahvaljuju­ći predsednik­u Vučiću poslednjih godina preuzela neke od mera koje su nam neophodne, poput novog pravilnika o deklarisan­ju hrane, zatim pravilnika koji predviđa da se samo visokokval­itetno zrno pšenice može koristiti za ljudsku ishranu, dodeljivan­ja Institutu za ratarstvo i povrtarstv­o iz Novog Sada status institucij­e od nacionalno­g značaja ili akcije „500 zadruga u 500 sela“, koju je uspešno sproveo ministar Krkobabić.

Si smo ključnih sa promovisan­ju fizičkim i Naša fizičke ukazivali rpska punu prevencije problema omladina aktivnosti. deformitet­ima pažnju liga na zdrave posvećuje neke bolesti, iz politici raste te Već ishrane od oblasti. kao i izrasta populaciju. dece prisutnim koja u radno su telesnim Sve gojazna, nesposobnu je veći deformitet­ima sa broj od ranog i povećanim dobijanja šećerne rizikom bolesti. znači i povećavanj­e Sve bolesnija opterećenj­a nacija državnog budžeta za zdravstven­u zaštitu. Zato Srpska liga insistira na sistemskim merama prevencije, vodeći se onom narodnom da je bolje sprečiti nego

lečiti.

Tako koja predlažemo je jedan brze od hrane, najbitniji­h oporezivan­je uzročnika gojaznosti kod mladih. Smatramo da je potrebno povećati broj časova fizičkog vaspitanja na pet časova nedeljno, ali i da se obnove institucij­e školskog lekara i školskog zubara. Potrebno je hitno obnoviti školski sport i sportske sekcije kako bi deca imala mogućnost za upražnjava­nje određenih sportova bez obzira na materijaln­i status, s obzirom na to da mnogi roditelji nisu u stanju da svojoj deci omoguće privatne časove rekreacije. Treba podvući i da su odrasle zaposlene osobe sve više pogođene kancelarij­skim načinom života. Srpska liga smatra da bi sve kompanije trebale uvesti tri sata rekreacije nedeljno za svoje zaposlene.

Naktivniji. aši od Ne nas preci hranili zaboravimo jer su su i bili bili se zdraviji fizički pravilnije da su oni periode uspevali naše da izdrže istorije najteže zahvaljuju­ći svojim zdravim životnim navikama. Oni su se hranili isključivo domaćim, organskim, zdravim proizvodim­a. Na kraju, čini se da je recept jednostava­n, ali i zahtevan. Oživeti zdrave navike naših predaka i prilagodi ih savremenom načinu života. Ključ je i u obnovi domaće poljoprivr­edne proizvodnj­e. Nama nisu potrebni meso iz Argentine, paradajz iz Turske ili jabuke iz Poljske. Nama su potrebne srpska zdrava hrana i zdrave navike, koje su nam u amanet ostavili preci, kao pozdrav koji upućujemo svakome koga u toku dana sretnemo, a to je da bude - zdrav!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia