Alo!

Lako do preciznog merača

Detaljan vodič za kupovinu aparata za merenje krvnog pritiska

-

Krvni pritisak jedan je od glavnih pokazatelj­a mogućih bolesti. Upravo zato merenje krvnog pritiska na redovnoj bazi predstavlj­a malen, ali značajan doprinos brizi o zdravlju. Saznajte kako da izaberete najbolji merač pritiska za vas i vašu porodicu.

Za nadlakticu

Merač pritiska za nadlakticu meri krvni pritisak na veni koja se nalazi bliže srcu i samim time daje preciznije rezultate. Cena merača pritiska za nadlakticu nešto je veća od onih merača koji se stavljaju na ručni zglob i to je jedina njegova mana. Međutim, razlika u ceni opet nije toliko velika da biste zbog nje odustali od merača pritiska za nadlakticu.

Za ručni zglob

Merači pritiska za ručni zglob su manje precizni i samim tim nisu najbolji izbor za one koji žele da budu 100 odsto sigurni u tačnost rezultata. Njihova najveća prednost očitava se u još jednostavn­ijem korišćenju i nešto manjoj ceni. Ovi merači su mnogo bolji izbor za osobe koje dosta putuju zbog manje prostora koji zauzimaju. Lakše su prenosivi i to im je prednost u odnosu na merače za nadlakticu.

Međutim, osim smanjene preciznost­i, najveći problem nastaje za osobe starije od 50 godina jer one nikako ne bi trebalo da mere pritisak ovim meračem. U tom će slučaju merač zbog već opisane udaljenost­i od srca prikazati manje vrednosti.

Digitalni ili ručni?

Za one koji ne znaju, ručni merači rade na principu pumpice i stetoskopa. Ručno morate naduvati manžetnu, a potom lagano otpuštati ventil sve dok ne čujete prvi otkucaj srca. To je naravno vaš „gornji“krvni pritisak. Nastavite s otpuštanje­m ventila sve do trenutka kada se otkucaju više ne čuju. To je „donji“krvni pritisak. Kao što i sami vidite, ručni ipak zahtevaju veću koncentrac­iju i određeno znanje ili iskustvo. Njih uglavnom možete videti kod lekara, ali realno, za kućnu upotrebu, digitalni merači mnogo su bolja opcija.

Aparati koji se stavljaju na ručni zglob manje su precizni i samim tim nisu najbolji izbor za one koji žele da budu 100 odsto sigurni u tačnost rezultata

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia