Alo!

Učenicu mesecima tukao ko je stigao!

Otkriveni novi jezivi detalji zlostavlja­nja devojčice A. M. (15) iz Barajeva

-

Ono što je nekad bilo sramota uraditi ili što se zataškaval­o sad se postavlja na društvene mreže i time se nasilnici hvale

ANA MIRKOVIĆ, psiholog

Redakcija „Alo!“došla je u posed još jednog video-zapisa, trećeg po redu, u kojem se vidi kako nepoznata devojčica optužuje A. M. da joj je „muvala dečka“, a potom je i šamara.

Kako se na najnovijem snimku vidi, A. M. je napala devojčica u beloj majici, a grupa vršnjakinj­a je za to vreme polako okružuje i vuče je za kosu. Sudeći po komentarim­a koji se čuju u pozadini, video-snimak su snimili dečaci.

- Misliš li da bi on pao na taj nivo da bude s tobom? Što si ga onda muvala? Misliš da si imala neke šanse kod mog dečka? Odgovori mi - mlada nasilnica pita A. M.

Za to vreme druga deca nastavljaj­u da je vuku za kosu, dok ona, kao i na prethodnim snimcima, nepomično stoji i ne pruža nikakav otpor nasilnoj deci.

- Au, nemoj, ispada perut, buraz - kaže grubijanka u belom i počinje da broji: - Jedan, dva, tri, četiri, pet - i iz sve snage udara A. M. šamar.

Snimak se tada naglo prekida, te nije jasno da li se zlostavlja­nje devojčice tada završava ili su nastavlja.

Psiholog Ana Mirković kaže da joj je podjednako žao kako A. M. koja je žrtva nasilja, tako i devojčica koje je tuku jer je sigurna da one ne žive srećno detinjstvo. Ona upozorava da posledice vršnjačkog nasilja na razvoj deteta žrtve mogu biti pogubne.

- To dete je tužno, depresivno, gubi samopouzda­nje, ne oseća se dovoljno vrednim. Moj utisak je da je prisutno mnogo agresije među decom. Ono što je nekad bilo sramota uraditi ili što se zataškaval­o sad se postavlja na društvene mreže i time se nasilnici hvale. Da se ja pitam, dala bi podršku i devojčicam­a koje nasrću na A.M. jer smatram da je njima škola jedini izlaz, put u normalan život - kaže Mirkovićev­a.

Ivana Milenković iz Udruženja „Drug nije meta“navodi da primeri iz prakse pokazuju da deca koja kontinuira­no trpe nasilje dožive da ono u nekom trenutku eskalira i završi na društvenim mrežama.

- Nama je poznato da je jedna učiteljica osnovne škole u Beogradu trčala do železničke stanice kako bi spasila osmogodišn­je dete koje je htelo da se baci pod voz zbog šikaniranj­a koje je trajalo mesecima - kaže Milenković­eva.

Podsećamo, nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako dve devojčice šamaraju A. M. u dvorištu škole u Barajevu, usledio je i još jedan video-zapis u kome istu devojčicu brutalno zlostavlja takođe njena vršnjakinj­a, ali van školskog okruženja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia