Alo!

PREPELICE: NA ULOŽENI dinar vraća se šest

-

Nikola Draganić imao je hrabrosti da napusti posao ekonomiste u Beogradu i okuša se u potpuno nepoznatoj priči. Odlučio je da se sa porodicom preseli u Dragačevo i na porodičnom imanju započne samostalni biznis i poljoprivr­ednu proizvodnj­u.

„Još pre 18 godina, kad sam razmišljao čime bih mogao da se bavim kao dodatnom delatnošću, znao sam da želim da se bavim proizvodnj­om hrane, ali nisam znao šta bi to tačno moglo da bude“, kaže Nikola.

Dok je tako razmišljao čime bi se bavio, lekari su mu konstatova­li manjak gvožđa u krvi i predložili mu da pije prepeličij­a jaja, pa je na samom početku taj hranjivi dodatak ishrani proizvodio prvo za svoje i potrebe svoje porodice, a prvi kupci bile su mu komšije. Danas Nikola ima

Jedno prepeličje jaje

kao pet kokošjih

nekoliko farmi prepelica u Srbiji i dve u Crnoj Gori, gde je smestio inkubatore za oko 2.000 jaja.

„Ovde, u mojoj garaži, napravljen­e su prve jasle za japanske prepelice u svetu. U njima se one samo izvode i borave od pet do sedam dana i idu dalje. Kako bih napravio jasle, preradio sam stare ormare, napravio grejače i termostate“, objašnjava Nikola.

Nikolina računica pokazuje da se posao uzgoja japanskih prepelica isplati za šest meseci, a račun je prost: na uloženih 4.500 dinara mesečno može da se zaradi oko 24.000 dimara od 100 prepelica.

„Isplativos­t se ogleda u malom utrošku hrane, jer prepelica, da bi snela 90 jaja, pojede samo 2,7 kilograma hrane. Vrlo je zahvalna ptica, malo jede i ne treba joj mnogo prostora“, kaže Nikola.

Prepeličja jaja bogata su vitaminima, fosforom, cinkom i važnim aminokisel­inama. Po svojoj hranljivos­ti, jedno prepeličij­e jaje zamenjuje pet kokošjih, pa se zato za bogatu trpezu ne kaže uzalud - bilo je i jaja od prepelice. RINA Postavkom kotla na biomasu, toplana u Priboju uštedeće 500.000 evra godišnje na energentim­a, rekao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj. Projekat „Podsticanj­e korišćenja obnovljivi­h izvora energije“ima za cilj da toplane u Srbiji koriste biomasu umesto fosilnih goriva. U tom projektu je sada i Mali Zvornik, a u decembru će ugovore potpisati i Prijepolje, Nova Varoš, Novi Pazar i Majdanpek. Vrednost posla je 26,75 miliona evra. RINA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia