Alo!

Stop za prevarante!

Ministar Rasim Ljajić za „Alo!“o novim pravilnici­ma u oblasti turizma

-

U januaru stupaju na snagu nova pravila za turističke agencije kako bi se obezbedila veća zaštita putnika i turista, kaže za „Alo!“ministar Rasim Ljajić

Turističke agencije biće podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita

Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge. U narednim danima ostaje nam da utvrdimo tačne iznose za svaku kategoriju

RASIM LJAJIĆ, ministar

Ministarst­vo trgovine, turizma i telekomuni­kacija u oktobru će doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turistički­h agencija, a koji će stupiti na snagu u januaru, sve kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista, kaže za „Alo!“ministar Rasim Ljajić.

Ljajić podseća da je Zakon o turizmu usvojen u martu ove godine i napominje da će novi pravilnici bliže regulisati tu oblast, posebno kad je reč o radu agencija, licenciran­ju, aktiviranj­u garancija i drugom.

On ističe da će prema tim pravilnici­ma turističke agencije biti podeljene u četiri kategorije i svaka kategorija će imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita.

- Agencije će donošenjem novih pravilnika biti podeljene u četiri grupe ili kategorije i to - prva grupa do 1.000 putnika, druga od 1.000 do 5.000 putnika, treća od 5.000 do 10.000, a četvrta više od 10.000 putnika. Grupa do 1.000 putnika plaćaće manji iznos osiguranja u odnosu na druge. U narednim danima ostaje nam da utvrdimo tačne iznose za svaku kategoriju - navodi on.

Kad je reč o iznosu depozita koji će agencije obavezno prilagati, i taj depozit će zavisti od kategorije. - Za agencije iz prve grupe radi se o iznosu od 2.500 evra, iz druge o 5.000 evra, iz treće o 7.500 evra, a iz četvrte o 10.000 evra - ističe Ljajić. Ministar ističe da je sa osiguravaj­ućim kućama i agencijama ugovoreno da se napravi softversko rešenje koje će putnicima omogućiti da u svakom trenutku

mogu da provere da li imaju garanciju putovanja, odnosno da li su osigurani.

- To znači da će putnik, ukoliko dođe do neke nepredviđe­ne situacije, moći da traži i dobije povraćaj sredstava - navodi Ljajić.

On navodi da je usvajanje Zakona o turizmu značajno doprinelo da ova godina u odnosu na prethodne bude daleko mirnija.

- Samo ove godine, mi smo za osam meseci uzeli licence od šest agencija, što je upola manje nego prethodnih godina. Takođe, imali smo samo jedno otkazivanj­e putovanja od strane jedne agencije, a samo 2018. imali smo pet velikih slučajeva sa velikim brojem putnika, pa smo onda jedva uspevali da preko osiguravaj­ućih kuća naplatimo deo sredstava navodi ministar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia