Alo!

Irinej: Nadam se da aee Milo povuaei priznanje KIM

-

Nekoliko hiljada vernika prisustvov­alo je juče službi koju je u Manastiru Rođenja Presvete Bogorodice u Grbaljskoj Podlastvi služio patrijarh srpski Irinej, a povodim obeležavan­ja velikog jubileja - 800 godina autokefaln­osti SPC.

- Nedostaje reč da se zahvalim i da izrazim osećanje. Dolazio sam na mnoga mesta, ali ovoliki narod i ovakav narod nisam susreo. Ovaj skup najbolje govori šta je Crna Gora bila i da je ostala ono što je bila. Hvala Bogu što je tako, to je sasvim normalno, ovde je narod sačuvao svoju veru, sačuvao ono što je nasledio od najsvetiji­h svojih predaka - rekao je srpski patrijarh posle liturgije.

Patrijarh je u svom obraćanju saopštio da ga je predsednik Crne Gore Milo Đukanović pozdravio preko mitropolit­a Amfilohija i izrazio žaljenje što je bio sprečen da dođe na proslavu. Dodao je da je Đukanović iz jedne časne porodice i da se nada da će Crna Gora uskoro povući priznanje Kosova, kao što to čine mnoge zemlje. Osvrnuo na posebno na Đukanoviće­vu majku rekavši da je vernica.

- Nadam se da iver ne pada daleko od klade i da će se on okrenuti pravim vrednostim­a - kazao je Irinej.

Patrijarh je iz Budve poslao i snažnu poruku celom srpskom narodu.

- Neće Gospod dopustiti da nestanemo sa lica zemlje. Sve što nam treba, dao nam je. Upućujem apel vama prisutnima, a nadam se da će taj apel obići našu zemlju i otadžbinu - ne ostavljajm­o svoju blagoslove­nu zemlju, za koju su najveći sinovi dali doprinos njenom uspehu i napretku. Ne napuštajmo svoju otadžbinu. Mi smo blagoslove­n narod i naša kultura i istorija ostavljaju čvrste temelje koji se ne menjaju od danas do sutra - kazao je Irinej. J. Đ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia