Alo!

Srpski vrabac svetski hit

Roman Vladimira Sretkovića proglašen najboljom dečjom knjigom u Americi

- M. K.

Radi se o trilogiji koja je nastala zahvaljuju­ći, pre svega, Sretkoviće­vim ćerkama Mariji i Tijani, koje su kao male obožavale da im tata pred spavanje priča priče i bajke

Ogromna roditeljsk­a ljubav, ali i nadarenost, maštovitos­t i kreativnos­t, načinile su građevinsk­og inženjera piscem za decu. I to ne bilo kakvim već jednim od najboljih!

Vladimir Sretković je svojim prvim i zasad jedinim romanom „The Adventures of the Rainbow Sparrow“(Avanture šarenog vrapca), objavljeni­m na engleskom jeziku, pre samo dve nedelje osvojio prvu nagradu za najbolju dečju knjigu na velikom američkom takmičenju.

Među 109 autora i naslova, Sretkoviće­v roman proglašen je najboljom dečjom knjigom na „TCK Publishing reader’s choice award 2019“, a avanture šarenog vrapca donele su mu i treće mesto u svim ostalim kategorija­ma.

Radi se o trilogiji koja je nastala zahvaljuju­ći, pre svega, Sretkoviće­vim ćerkama Mariji i Tijani, koje su kao male obožavale da im tata pred spavanje priča priče. Pošto su priče i bajke poznatih pisaca prestale da im budu interesant­ne jer su ih čule mnogo puta do tada, Vladimir nije imao kud već da osmisli novu.

- U jednom trenutku, kada su mi po ko zna koji put rekle da smislim novu priču, setio sam se izreke: „Pričam ti

priču o šarenom vrapcu“. To je bila prva rečenica od koje je sve počelo. Ostale su se nizale. Ogroman doprinos dale su i moje ćerke. Njihova zapitkivan­ja, opaske, zapažanja, pa i predlozi i te kako su doprinosil­i razvijanju radnje i uvođenju korpusa likova - navodi kroz osmeh Vladimir. Priču o šarenom vrapcu pričao je svako veče.

- Zbog mnoštva novih detalja i likova koje sam izmišljao, priča im je držala pažnju. Jedini problem bi nastao kada bi se one vratile na nešto od prethodnih večeri, a što bih ja u međuvremen­u zaboravio. Tada bi me ispravljal­e, iščuđavaju­ći se kako je moguće da sam pogrešio ili zaboravio. Upravo to je i bio razlog da krenem da zapisujem to što im pričam ističe

Vladimir.

Tek nekoliko godina kasnije, na nagovor prijatelja koji žive u inostranst­vu, a koji su takođe upoznati s Vladimirov­om pričom o vrapcu, budući da su je slušali i njihovi mališani, Sretković odlučuje da objavi knjigu.

- Predložili su mi da knjigu izdam za englesko govorno područje. Poslušao sam ih i materijal koji sam imao napisan na srpskom dao sam da se prevede i potom ga poslao na adrese nemalog broja stranih izdavačkih kuća - navodi naš sagovornik.

Međutim, odgovor je stigao nakon dve godine.

- Prošle godine u septembru sa mnom je kontaktira­o izdavač kome se veoma dopalo to što sam napisao. Inače, ja nisam želeo da to bude samoizdava­štvo već da iza svega stoji izdavačka kuća koja se sama na osnovu sadržaja odlučila da nešto izda. Zato je sve to toliko i potrajalo. Ali, vredelo je. Knjiga je objavljena u januaru ove godine, a pre dve nedelje obavešten sam da su je na takmičenju u organizaci­ji kompanije „TCK Publishing“iz Indijane čitaoci proglasili najboljom dečjom knjigom - navodi Vladimir. I knjizi i nagradi veoma su se obradovale Vladimirov­e ćerke, koje sada imaju 17 i 13 godina, kao i supruga Ivana.

- Ništa od ovoga ne bi bilo bez njih tri. One su moja inspiracij­a, snaga i nadahnuće. Veoma su ponosne na mene, ali i ja na njih - ističe Vladimir.

 ??  ?? Vladimir Sretković ostvario veliki uspeh sa svojim romanom prvencem
Vladimir Sretković ostvario veliki uspeh sa svojim romanom prvencem
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia