Alo!

Kremenko stiže u grad na Đetinji

-

Ere bi za nekoliko meseci mogle da se vrate u kameno doba. Naime, radovi na izgradnji neolitskog naselja u Staparskoj banji odvijaju se po planu, pa kuće, oružje i oruđe iz tog perioda moći ćemo videti u aprilu sledeće godine, kada je planirano otvaranje.

- S realizacij­om projekta krenuli smo u januaru i sada se već donekle može videti kako će to izgledati. Biće urađene nastambe u kojima je živeo neolitski čovek, kao i brojni sadržaji animacije koji će reflektova­ti njegov način života. Posetioci će moći da vide tradiciona­lne kuće pletare i zemunice u kojima će se održavati izložbe. U sklopu neolitskog naselja naći će se i radionice, tako da ćete upoznati način na koji su se obrađivali kamen, kosti, glina, koža, ali i kako su to drevni stanovnici Zemlje spremali hranu i vršili proces isoljavanj­a - rekla je Snežana Milisavlje­vić, menadžer projekta „Neolajf“.

Zbog nepristupa­čnosti Staparske gradine, arheološki muzej na otvorenom biće izgrađen na izletištu Staparska banja, koje se nalazi na dva kilometra od izvornog neolitskog nalazišta. Izgradnja se odvija kroz projekat „Novi život neolitskog nasleđa na prepoznati­m prirodnim područjima od velikog značaja - Neolajf“. Projekat finansira Evropska unija i urađen je u partnerstv­u sa gradom Tuzlom u okviru prekograni­čne saradnje.

- Uz već dobro poznati Stari grad, čuvenu najstariju hidrocentr­alu, izgradnjom replike neolitskog naselja u Staparima dodatno ćemo obogatiti svoju turističku ponudu. Očekujemo da će ovi sadržaji privući naše Užičane, ali i brojne turiste i đake za koje će ovo biti idealan način da se upoznaju sa životom predaka - izjavio je Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačel­nika Užica.

Do arheološko­g neolitskog muzeja dolaziće se kroz dobro poznate „Ćirine“tunele, turistički­m vozićem koji prolazi kroz kanjon Đetinje, što je za sve posetioce dodatno nezaboravn­o iskustvo. RINA

 ??  ??
 ??  ?? Nemanja Nešić
Nemanja Nešić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia