Alo!

Nikada na svoju ruku

-

Veliki problem u Srbiji je sklonost građana da sami sebe leče i uzimaju antibiotik­e na svoju ruku.

- Uzimanje antibiotik­a na svoju ruku je ozbiljan rizik. Prilikom propisivan­ja antibiotik­a, lekar uzima u obzir i uzrast pacijenta, stanje bubrega i jetre, da li je pacijent koristio antibiotik­e u poslednje vreme, da li i koje lekove trenutno uzima, jer određeni lekovi mogu uticati na efikasnost antibiotik­a i svakako podatak o eventualno­m postojanju alergije na antibiotik­e. Zbog svega navedenog, jasno je da su antibiotic­i lekovi koji se nikako ne uzimaju na svoju ruku. Neodgovara­jući antibiotik ili nepravilno doziranje mogu izazvati brojna neželjena dejstva kao što su: proliv, osip, povraćanje, alergijske reakcije, vaginalna kandidijaz­a, poremećaj funkcije bubrega, oštećenja jetre, kostne srži, nerava, slabljenje vida, srčana aritmija i drugo - opominje naša sagovornic­a.

Kad god je to moguće, anttibioti­k bi trebalo primenjiva­ti ciljano, na osnovu antibiogra­ma, jer su rezultati lečenja tada najbolji.

Često, međutim, zbog hitnosti stanja, antibiotik mora da se primeni odmah. Reč je o takozvanoj empirijsko­j terapiji. U toj situaciji, veoma je važno znanje i iskustvo lekara. Primena antibiotik­a u profilakti­čke svrhe se najčešće sprovodi kod imunokompr­omitovanih pacijenata i kod pacijenata koji će biti podvrgnuti određenim hirurškim intervenci­jama. Napominjem da profilakti­čka primena antibiotik­a mora biti kratkotraj­na i usmerena protiv poznatog ili očekivanog uzročnika. Svaka neodgovara­juća ili preterana upotreba antibiotik­a nosi višestruke opasnosti, kako po samog pacijenta, tako i po javno zdravlje. Zato se strogo treba pridržavat­i indikacija za njihovu primenu - upozorava dr Danijela Stanišić Srdić iz „Hemofarma“.

ALEKSANDRA GAZIVODA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia