Alo!

Daj pare i ćuti!

Roditelji ne odlučuju gde će deca ići na ekskurziju, već im se samo saopšti destinacij­a

-

Iako su roditelji ti koji bi trebalo da daju poslednju reč o tome gde će se ići na ekskurziju, u praksi je situacija potpuno drugačija. Umesto da oni odlučuju o putovanju svoje dece, dovedeni su pred svršen čin i to zahvaljuju­ći bahatim direktorim­a, koji javne nabavke za organizova­nje ekskurzija raspisuju tokom leta, kada nema nigde nikoga.

Nažalost, nemali je broj škola u kojima roditelji ne mogu ništa da urade, osim da iz novčanika izvade pozamašnu sumu novca kako bi platili paprene ekskurzije.

Mnoge škole tradiciona­lno tokom leta raspisuju javne nabavke za organizova­nje ekskurzija i to baš kada nema ni nastavnika, a kamoli članova saveta roditelja. Hladan tuš usledio je odmah po početku školske godine, kada je saopšteno gde se ide i koliko to treba da se plati.

- Mi smo se šokirali kad su nam samo saopštili gde se ide i koje su cene, budući da nas prethodno niko ništa o tome nije pitao. Po pravilu, škole bi roditeljim­a prvo trebalo da kroz anketu ponude više opcija i da se mi ona na osnovu destinacij­e i cene izjasnimo. Međutim, od toga, naravno, ništa nije bilo. Bukvalno su nas samo stavili pred svršen čin. Odmah smo pitali direktora škole o čemu se radi jer znamo da niko od članova saveta roditelja nije dao bilo kakvu saglasnost. Ali, naravno, nismo dobili odgovor. Na naša pitanja samo je ćutao. Dokle više da nas neko pravi budalama? Ovom javašluku, bahatosti i bezobrazli­ku pod hitno mora da se stane na put - navodi majka učenika jedne beogradske osnovne škole.

U toj školi jednodnevn­i izlet košta 3.500 dinara po učeniku, za ekskurziju sa noćenjem potrebno je platiti od 8.000 do 10.000 dinara, ekskurzija sa dva noćenja izbija iz džepa 15.000 dinara, dok je za rekreativn­u nastavu za učenike do četvrtog razreda osnovne škole, koja podrazumev­a sedam noćenja, neophodno platiti 22.000 dinara.

Inače, koliko košta ekskurzija sa dva noćenja, i to za jedno dete, toliko za dvoje odraslih ukupno košta odlazak u Budimpeštu na četiri dana u organizaci­ji turističke agencije.

Ništa bolja situacija nije ni u srednjim školama, gde roditelji takođe nemaju uvid u ponude niti se pitaju o bilo čemu. Jedino što mogu jeste da se izjasne da li će dete pustiti na putovanje za koje se neko u njihovo ime, a bez njihovog znanja i pitanja, opredelio.

Ministar Mladen Šarčević za „Alo!“navodi da svi oni roditelji koji nisu bili konsultova­ni kada je trebalo da se bira ponuda za đačku ekskurziju treba da pokrenu postupak.

- Roditelji bi prvo trebalo da se obrate savetu roditelja škole, a ako se utvrde nepravilno­sti po ovom pitanju, u smislu da nisu svi bili upoznati s ponudama, onda o tome mora se obavesti gradska prosvetna inspekcija kaže ministar Šarčević.

M. K. - N. M.

Mi smo se šokirali kad su nam samo saopštili gde se ide i koje su cene zato što nas prethodno niko ništa o tome nije pitao

MAJKA OSNOVCA iz Beograda

Svi oni roditelji koji nisu bili konsultova­ni kada je trebalo da se bira ponuda za đačku ekskurziju treba da pokrenu postupak

MLADEN ŠARČEVIĆ, ministar prosvete

 ??  ?? Roditelji stavljeni
pred svršen čin
Roditelji stavljeni pred svršen čin
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia