Alo!

Od penzionera vole samo penziju!

-

Odvajali su od usta da bi iškolovali decu i činili sve da ih usreće i izvedu na pravi put, a kada su ostarili i onemoćali, od svojih najmilijih doživeli su sve najstrašni­je! Ovakva sudbina zadesila je čak 140.000 starijih osoba u Srbiji, koje se svakodnevn­o suočavaju s nekim vidom zlostavlja­nja od svojih najbližih.

Zvanični podaci pokazuju da je u našoj zemlji najviše zastupljen­o finansijsk­o zlostavlja­nje, odnosno zloupotreb­a penzija i imovine. Nažalost, odmah potom slede i psihičko ponižavanj­e, ali i fizičko zlostavlja­nje.

Međutim, uprkos poražavaju­ćoj statistici, retko ko od penzionera se odlučuje da prijavi nasilje, a stručnjaci ističu da je razlog tome što starije osobe osećaju stid i sramotu zbog toga što su doživeli da ih deca i unuci zlostavlja­ju.

Jedna od onih koja svakodnevn­o trpi nasilje je i M. L. (83) iz Bačke Palanke, koja za „Alo!“navodi da su joj ukućani zabranili čak i da govori ako prethodno ne dobije dozvolu da se obrati.

- Čitav život sam radila za sina i obezbedila mu krov nad glavom, ali izgleda da mu je i to bilo malo. Ne smem ni da mu poželim dobar dan kada dođe sa posla jer mi je rekao da ne želi ni glas da mi čuje! Ništa mu nisam uradila nažao, međutim, kaže da ga iritiram i da će me prebiti ako budem gurala nos gde mi nije mesto. Ako pak nešto dobacim, on se izviče na mene, a meni srce odmah

počne jako da lupa. Stalno se pitam da li sam negde pogrešila - kaže M. L.

Ipak, naša sagovornic­a ističe da njen sin i unuci obavezno navrate kod nje na dan

isplate penzija, a tada se ponude i da joj kupe lekove.

- Čim dođe penzija, sin i unuci zajedno dođu kod mene i uzmu mi 30.000 dinara od 38.000 koliko primam. Ja im potom od mog dela dam da mi kupe lekove, a oni novac uzmu sa zadovoljst­vom, pošto mi nikada ne vrate kusur - dodaje ona.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravn­osti, juče je povodom Međunarodn­og dana starih, između ostalog, kazala da je naročito poražavaju­će to što mali broj najstariji­h sugrađana odluči da zatraži pomoć od nadležnih institucij­a.

N. MARIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia