Alo!

Direktor škole po ekskurziji dobar najmanje 1.000 evra!

- M. K.

Nastavnik i direktor po ekskurziji dobri su bar po 1.000 evra, a javašluk po pitanju đačkih putovanja postojaće u školama sve dok novac bude bio ispred učenika.

To za „Alo!“tvrdi Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i ističe da o tome gde će se ići na ekskurziju i po kojoj ceni odlučuje direktor umesto roditelja, što je mimo svih pravila.

- Nastavnik koji vodi učenike na ekskurziju po đaku dobije od 30 do 40 evra. Drugim rečima, za 30 đaka to je i do 1.200 evra za pet dana ekskurzije. Nek bude i da je 1.000 evra, opet to nije mala suma. Kad je reč o direktoru, on je dobar pet evra po učeniku. To znači da ako na ekskurziju ide ukupno 200 đaka, to je 1.000 evra. Zato se dešava i da kad iz odeljenja ide svega osam đaka, nastavnici ih spajaju

sa drugim odeljenjem zbog novca koji se dobija za to. Malobrojne su škole koje se pridržavaj­u pravila, zato nam se po školama i dešava to što se dešava s ekskurzija­ma - navodi Antić.

On napominje da je čak i tamo gde se roditelji pitaju o ekskurzija­ma to u većini slučajeva pro forme i da se na kraju dešava onako kako direktor hoće.

- Nažalost, i savet roditelja je često paravan za razne stvari, odnosno tu je da usvoji ono što direktor odluči. A to ne sme da bude tako. Roditelji su ti koji treba da odluče gde će, kada i po kojoj ceni da putuje njihovo dete - napominje predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Antić navodi i da bi škole trebalo da budu pod budnim okom Ministarst­va prosvete.

- Reč je o teškim anomalijam­a kojima konačno neko treba da stane na put. Smatram da je Ministarst­vo

Reč je o teškim anomalijam­a kojima konačno neko treba da stane na put. Smatram da je Ministarst­vo prosvete to koje mora da uvede red

MILORAD ANTIĆ, predsednik Foruma srednjih stručnih škola

Nije dovoljno samo doneti pravilnike koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Mora da postoji neko ko će kontrolisa­ti da li je sve u skladu sa zakonom i pravilnici­ma i da one koji to ne poštuju smeni

MILORAD ANTIĆ, predsednik Foruma srednjih stručnih škola

prosvete to koje mora da uvede red. Nije dovoljno samo doneti pravilnike koji će ostati mrtvo slovo na papiru. Mora da postoji neko ko će kontrolisa­ti da li je sve u skladu sa zakonom i pravilnici­ma i da one koji to ne poštuju smeni - ističe naš sagovornik.

Podsetimo, „Alo!“već danima piše o javašluku sa đačkim ekskurzija­ma. Nažalost, nemali je broj škola gde roditelji ne mogu ništa da urade, osim da iz novčanika izvade pozamašnu sumu novca kako bi platili paprene ekskurzije. Iako su oni ti koji bi trebalo da daju poslednju reč o tome gde će se ići na ekskurziju, zapravo su dovedeni pred svršen čin.

Bahati direktori škola čak su se dosetili da javne nabavke za organizova­nje ekskurzija raspisuju tokom leta, kad nema nigde nikoga, odnosno ni nastavnika, a kamoli roditelja. Onda mame i tate odmah po početku školske godine dočeka hladan tuš, kada im se saopšti gde se ide i koliko to treba da se plati.

Po pravilu, trebalo bi da se dešava sve suprotno od onoga što je uobičajena praksa u većini škola. Naime, škole bi roditeljim­a prvo trebalo da kroz anketu ponude više opcija i da se onda oni na osnovu destinacij­e i cene izjasne. Retki su oni koji su takve ankete dobili.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia