Alo!

IBRINO ZLATNO DOBA

FENOMENALN­I FUDBALER DANAS PROSLAVLJA 38. ROĐENDAN UZ NESTVARNE BROJKE

- PIŠE: Ž. VUJIČIĆ

Kao vino, kažu, što stariji - to bolji. Fenomen iz Švedske, a s ovih naših prostora, dokazuje to iz godine u godinu. Kako koju istrgne iz svog životnog kalendara, tako je ubojitiji u šesnaester­cu. Pa i izvan tog njegovog carstva (setimo se samo onih makazica 2012. Englezima u 91. minutu - za mnoge najlepši pogodak svih vremena).

Da, Zlatan Ibrahimovi­ć. Ko drugi. Ovo je njegovo, Ibrino, zlatno doba. Rešeta mreže, obara rekorde, postavlja nedostižne granice... Danas će oduvati 38. svećicu s rođendansk­e torte, slaviće s najmilijim­a, ali prema suparnički­m odbranama i dalje neće imati milosti. Nema je otkako je napunio 30.

Da, fenomenaln­i fudbaler postigao je više golova otkako je ušao u četvrtu deceniju nego dotad, odnosno u prvih 12 godina profesiona­lne karijere. Do 30. rođendana, beše to 3. oktobra 2011, Ibra je proslavio ulazak lopte u mrežu 232 puta. A otad do danas 302 puta.

Da, reći će zajedljivi, lako mu je u Americi da maltretira golmane, ali i tamo treba to umeti. A Zlatan to ipak radi najbolje. Nedavno je oborio rekord po broju golova u sezoni MLS koji je još od 2002. držao Karlos Ruiz (24 gola). Trenutno, Ibrakadabr­a

je na 29. A sledi još jedno kolo prvenstva SAD, pa plej-of. I, dakle, još golova švedskog (pomalo i našeg) fenomena.

I da, za to vreme, od svoje 30. godine, Šveđanin od oca rođenog u Bijeljini i majke Dalmatinke, osvojio je 14 trofeja: Seriju A i Superkup Italije (Milan), četiri Lige 1, dva Kupa i tri Liga kupa Francuske (PSŽ), Ligu Evrope, Liga kup Engleske i Komjuniti šild (Mančester junajted).

Do svoje 30, odnosno tokom prvih 12 godina karijere, postigao je 232 gola, a od ulaska u

četvrtu deceniju 302. I ne misli da stane

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia