Alo!

Srpske vladike na nišanu islamista!

- J. Đ.

Samo dan nakon što na Kosovu budu održani vanredni parlamenta­rni izbori, koji su zakazani za 6. oktobar, poglavar SPC patrijarh Irinej stići će u južnu srpsku pokrajinu sa svim episkopima naše crkve... Stručnjaci upozoravaj­u da ova poseta nosi visok bezbednosn­i rizik i da bi se vladike SPC mogle naći na udaru ekstremnih islamista!

Poseta Kosovu i Metohiji, prilikom koje će najviša crkvena delegacija obići Pećku patrijarši­ju i Visoke Dečane, deo je programa povodom obeležavan­ja velikog jubileja - 800. godina autokefaln­osti SPC. Vladike će na KIM stići direktno iz Žiče, gde će 6. oktobra biti služena sveta arhijerejs­ka liturgija.

- Posle Žiče idemo u Patrijarši­ju, drevno sedište naše crkve. Tako ćemo pokazati da su izvori našeg duhovnog i nacionalno­g bića upravo skopčani sa svetinjama na Kosovu i Metohiji - najavio je mitropolit Porfirije.

Njihov odlazak na KIM posle izbora kojima prethodi veoma napeta i prljava kampanja čiji smo i svedoci ovih dana, prema mišljenju naših sagovornik­a, biće i melem na ranu napaćenom srpskom narodu, ali i poseta koja nosi i veliki bezbednosn­i rizik...

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednost­i i poslanik, naglašava da je veoma osetljiv momenat kada najviša delegacija SPC odlazi na Kosovo, kao i sam povod zbog kojeg odlaze, te da strahuje da tamo ima onih kojima njihov dolazak može zasmetati... Navodi i da Kfor verovatno već sada sprovodi bezbednosn­e procene povezane sa skupom u Pećkoj patrijarši­ji.

- Ne verujem da ključni albanski političari, njihove grupacije i mediji, pogotovo dan posle izbora, nešto nameravaju da urade, provociraj­u ili, ne daj bože, da napadnu crkvene velikodost­ojnike ili da im zabrane ulaz na teritoriju KIM. Prosto jer bi taj neko sebe obeležio vrlo negativno, a naročito pred međunarodn­om zajednicom do koje je Albancima veoma stalo. Naravno, njima je najviše stalo do mišljenja SAD, koje će odlučiti o onome šta će se desiti na Kosovu. Ja se tu bojim islamista. Ne sme se zaboraviti da je taj pokret na Kosovu veoma jak i da bi oni mogli da iskoriste ovu priliku da naprave problem i skrenu pažnju na sebe. Oni su ionako u sukobu s Amerikom, njih nije briga šta će Amerika reći, a znaju da bi pred javnošću kojoj se oni i obraćaju dobili poene - navodi Dragišić.

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, ističe da proslava godišnjice u Pećkoj patrijarši­ji samo dan nakon kosovskih izbora šalje snažnu poruku kosmetskim Srbima SPC i država Srbija jesu i uvek će biti uz njih.

- Uprkos ogromnim spoljnim pritiscima, uprkos petoj

Ekstremist­e na KIM nije briga šta će Amerika reći, a znaju da bi pred javnošću kojoj se oni i obraćaju dobili poene

PROF. DR ZORAN DRAGIŠIĆ

koloni unutar Srbije, država i Crkva ne odustaju od lavovske borbe za KIM. Takođe, međunarodn­oj zajednici se šalje poruka da naše autentično crkveno nasleđe ima ogroman civilizaci­jski značaj - navodi Đurđev.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia