Alo!

Sloba odbio pomoae Rusa protiv NATO!

EKSKLUZIVN­O Procureli dokumenti ruske vojne službe

- M. M. ZARIĆ

Vladimir Kvačkov, pukovnik specijalni­h snaga ruske obaveštajn­e službe GRU, stigao je u Beograd u proleće 1995. sa spasonosni­m planom za Srbiju. Milošević mu se zahvalio i odbio ponudu

Vladimir Kvačkov, legendarni pukovnik specijalni­h snaga ruske obaveštajn­e službe GRU, stigao je u proleće 1995. u Srbiju sa spasonosni­m planom kako da se u potpunosti spreči bombardova­nje SRJ, koje je usledilo četiri godine kasnije, objavio je juče ruski sajt „vladtime. ru“.

Kako navodi ruski medij, uprkos tome što je Jeljcinov režim bio spreman da se prikloni mišljenju zemalja NATO, ruske tajne službe stale su u zaštitu Srba, svojih tradiciona­lnih saveznika, zbog čega je u pomoć Beogradu stigao pukovnik Kvačkov ne bi li pripremio srpske specijalne jedinice za predstojeć­i obračun sa NATO.

- Kvačkov i oficiri specijalni­h snaga GRU verovali su da će pre ili kasnije NATO avioni bombardova­ti Srbiju i Beograd. Prema njegovoj proceni, najpriklad­nije je bilo da se NATO avioni unište u bazi „Avijano“, na teritoriji Italije. Za iskusne službenike GRU poput Kvačkova, to je bio prilično očigledan plan, stoga su zajedno sa Srbima pripremali sabotažu u Italiji - navodi ruski sajt.

Međutim, kako se dalje tvrdi, Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, odbacio je tu ideju, a razlog koji se navodi je to da je verovao da može da se dogovori sa Zapadom, kao i da Amerikanci ipak neće bombardova­ti Srbiju.

- Kvačkov je bukvalno prognan iz Beograda i vratio se u Moskvu, a kako je vreme pokazalo, Milošević nije bio u pravu. Moguće je da je kasnije zažalio, ali bilo je prekasno - zaključuje se u tekstu koji je objavio ruski medij.

Diplomata i nekadašnji bliski saradnik pokojnog Slobodana Miloševića, koji je između ostalog bio zadužen za saradnju sa Rusijom, izjavio je juče za „Alo!“da je vrlo iznenađen napisom ruskih medija.

- Ne mogu ništa da tvrdim, ali bih ukazao na to da je reč o tabloidu koji objavljuje tekstove sa prozapadno­m tendencijo­m koji ruske patriote često zloupotreb­ljava kako bi im prikačio zavere, a general Kvačkov je veoma pogodna osoba za to. Već je poznat kao ekstremni patriota, hapšen je dva puta, za atentat na ruskog političara i privrednik­a Anatolija Čubaisa 2005. godine i za pripremu oružane pobune. Prozapadno orijentisa­ne struje mogu lako da ga zloupotreb­e jer se i u Rusiji vodi složena unutrašnja bitka. Ali čak i da je došao i sugerisao tako nešto, govorimo o 1995! Godini „Oluje“, Srebrenice i Dejtona. Da li bi iko razuman tada ovde mogao da zamisli da Srbija bombarduje italijansk­e aerodrome u Evropi? Nismo smeli da interveniš­emo u Krajini, a ne u Evropi. Drugo, ako je i bio ovde, stvarno je pitanje da li je Milošević uopšte

znao da je Kvačkov u Srbiji, a ne da je odbio njegovu pomoć. Kao bliski predsednik­ov

saradnik o tome čujem prvi put - izričit je naš sagovornik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Došli su da obučavaju Srbe, Milošević ih je vratio
u Rusiju: Specijalci GRU
Došli su da obučavaju Srbe, Milošević ih je vratio u Rusiju: Specijalci GRU
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia