Alo!

OTKRIVAMO Ko se sve i koliko ugradi u cenu ðaèkih ekskurzija!

ALO! ISTRAŽUJE: Koliko novca dobijaju oni koji učestvuju u realizacij­i đačkog putovanja

-

Za jednodnevn­i školski izlet roditelji u Srbiji moraju da keširaju 3.500 dinara, za ekskurziju sa samo jednim noćenjem od 8.000 do 10.000 dinara, dok rekreativn­a nastava za učenike do petog razreda osnovne škole, koja podrazumev­a sedam noćenja, može da košta i vrtoglavih 27.000 dinara.

Ipak, dok paprene cene đačkih putovanja roditeljim­a zadaju glavobolje, mnogi koji učestvuju u njihovoj realizacij­i s nestrpljen­jem im se raduju, upravo zbog dobre zarade koja im je zagarantov­ana.

Naime, u lancu usluga, koje jedna ekskurzija mora da sadrži po pravilniku, roditeljsk­e pare, između ostalih, odlaze lekaru, animatoru, pratiocu grupe, nastavniku, prevozniku i hotelu.

Kako za „Alo!“objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Juta, svi u ovom lancu usluga su dobro plaćeni, zbog čega i ne treba da čudi što cena dvodnevne ekskurzije za jedno dete košta kao i putovanje u neku od evropskih prestonica za dve odrasle osobe.

- Retko koji objekat ima svog lekara, zbog čega on mora da se plati, a cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra, kao i animator, kome se daje 20 ili 30 evra po danu. Tu je i prevoz, a cena zavisi od destinacij­e. Nastavnici­ma uglavnom ide 5.000 dinara po detetu za nedelju dana - navodi Seničić.

Naš sagovornik ističe da kada se sve rasporedi, računica izgleda otprilike ovako: na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto odlazi na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto.

Međutim, Seničić objašnjava da nije retkost da direktori škola prave određen dogovor s nekom od turistički­h agencija i pre nego što raspišu javnu nabavku, u čemu, kako uverava, i leži najveći problem kada je reč o organizaci­ji ekskurzija.

- Na ovaj način dopušteno je da se kao dodatni uslov može zatražiti bilo šta što se prohte onome ko raspisuje javnu nabavku. Tako, recimo, može da se zahteva da turistička agencija mora da ima tačno određen broj autobusa ili vodiča. Na kraju se prijavi upravo agencija po kojoj nabavka kao i da je pravljena, te ona i realizuje ekskurziju, bez ijednog konkurenta. Upravo zbog ove činjenice i dolazi do zloupotreb­a navodi Seničić.

Ipak, prema rečima našeg sagovornik­a, uskoro bi moglo da dođe do promene pravila organizaci­je ekskurzija u srpskim školama, jer su predstavni­ci Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija upravo ovim povodom već obavili nekoliko sastanaka s Ministarst­vom prosvete.

- Nadamo se da ćemo nastaviti sa sastancima, kako bismo došli do konstrukti­vnog rešenja - kaže Seničić. N. MARIĆ

Retko koji objekat ima svog lekara, zbog čega on mora da se plati, a cena je od 50 do 100 evra dnevno. Obavezan je pratilac grupe u autobusu, koji košta 20 evra, kao i animator, kome se daje 20 ili 30 evra po danu

ALEKSANDAR SENIČIĆ iz Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija Juta

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia