Alo!

Drugarstvo za čitav život!

Manifestac­ija „Radost Evrope“u Beograd dovela decu iz 22 zemlje

-

Sara je ugostila Ninu, Nevena drugu Ninu, Jovana Lilu, a Andrea Ljudmilu. Ali drugarstvo četiri učenice beogradske Osnovne škole „Branislav Nušić“sa gošćama iz Slovačke neće biti prekinuto završetkom manifestac­ije „Radost Evrope“.

Slovakinje koje su oduševljen­e Beogradom, ali i srpskom hranom i muzikom, obećavaju da će ponovo doći u srpsku prestonicu, kako bi se videle sa svojim drugaricam­a i uživale u glavnom gradu Srbije.

- Beograd je prelep grad i zaista sam uzbuđena što sam ovde. Sara je sjajan domaćin, kao i njeni roditelji - kaže Nina Bukvova.

Sara Matić kaže da se trudi da Nini pokaže što više lepota Beograda.

- Išle smo u Hram Svetog Save, šetale smo kroz centar grada do Kalemegdan­a. Veoma joj se dopalo sve što je videla – dodaje Sara.

I Nini Kaćurovoj, koja je gošća Nevene Glišić, ali i Ljudmili Ivančakovo­j, čiji je domaćin Andrea Milovanovi­ć, veoma su se dopali Hram Svetog Save, ali i Knez Mihailova ulica.

- Beograd je po izgledu sličan Bratislavi, ali je mnogo veći - priča Nina Kaćurova.

Kad je reč o hrani, Ninin favorit je gibanica, dok je Ljudmila oduševljen­a pljeskavic­om.

- Osim pljeskavic­e dopada mi se i srpska narodna muzika. Inače, ljudi ovde nisu kao u Slovačkoj. Dosta su topliji i druželjubi­viji - kaže Ljudmila.

Lila Ivović, koju je ugostila Jovana Rašić, o Beogradu i Srbiji slušala je od oca koji je poreklom iz Crne Gore.

- I ja volim isto gibanicu. Sarmu sam jela, ali u Slovačkoj, jer i moja mama zna da je sprema - kaže kroz osmeh Lila.

Sve četiri gošće iz Slovačke kažu da bi već sledeće godine volele da se ponovo vrate u glavni grad Srbije.

- Mi smo ih pozvale da dođu kad god budu htele, ali i mi imamo poziv od njih da posetimo Bratislavu. Slični su nam jezici, jedemo sličnu hranu... Prijatno nas je iznenadilo to što su veoma druželjubi­ve, prijateljs­ki nastrojene i ljubazne. Sigurno ćemo ostati u kontaktu. Inače, ovo je bila sjajna prilika i da provežbamo engleski jezik - navode učenice sedmog razreda OŠ „Branislav Nušić“.

Kažu da će, čim se završi ovogodišnj­a manifestac­ija „Radost Evrope“, tražiti da njihova škola i sledeće godine učestvuje, kako bi ponovo mogli da ugoste drugare iz inostranst­va. M. K.

I ja volim gibanicu. Sarmu sam jela, ali u Slovačkoj, jer i moja mama zna da je sprema

LILA IVOVIĆ

 ??  ?? Jovana Rašić, Nina Bukvova, Andrea Milovanovi­ć, Ljudmila Ivančakova, Sara Matić, Lila Ivović, Nevena Glišić i Nina Kaćurova
Jovana Rašić, Nina Bukvova, Andrea Milovanovi­ć, Ljudmila Ivančakova, Sara Matić, Lila Ivović, Nevena Glišić i Nina Kaćurova
 ??  ?? Devojčice iz Slovačke u poseti redakciji „Alo!“
Devojčice iz Slovačke u poseti redakciji „Alo!“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia