Alo!

Pokolj magaraca zbog impotencij­e!

Kinezi masovno kupuju magareće kože iz Afrike da bi pravili kreme

-

Kineski trgovci za jednu magareću kožu u Keniji plaćaju i više od 1.000 evra

Dobroćudan. Pametan. Neustrašiv­i zaštitnik. To je magarac. U Africi te životinje nikada nisu bile skuplje nego danas. Jedan magarac u Keniji košta i do 20.000 kenijskih šilinga (oko 175 evra), dok je pre dve godine koštao 8.000 šilinga.

Razlog je porast potražnje, za koju je odgovoran proizvođač kineske kreme za kožu „ejiao“, koja se proizvodi od želatina koji se dobija iskuvavanj­em magareće kože. „Ejiao“je navodno efikasno sredstvo protiv starenja kože, neplodnost­i i impotencij­e. U Kini je potražnja ogromna. Po navodima kineskih medija, cena po kilogramu iznosi više od 700 evra.

Organizaci­ja za zaštitu životinja „The Donkey Sanctuary“procenjuje da je industriji koja proizvodi „ejiao“godišnje potrebno oko pet miliona magarećih koža. Po navodima UN, u Kini je od 1992. do danas broj magaraca sa oko 11 miliona pao na 4,6 miliona životinja i zato se magarci traže u Africi.

Kineski trgovci za jednu magareću kožu plaćaju i više od 1.000 evra. Kenija je postala epicentar trgovine. Trenutno u toj zemlji postoje četiri licenciran­e klanice. Po zvaničnim navodima, tamo se zakolje 1.000 magaraca svakog dana. Do sada je, kako se pretpostav­lja, zbog kože zaklano više od 300.000 kenijskih magaraca. To je podatak iz studije kenijske organizaci­je KALRO. „Ukoliko vlada ne reguliše klanje, kenijski magarci su u opasnosti“, upozorava Monika Majhomo iz te organizaci­je. Ona se pribojava da bi kenijski magarci mogli da budu istrebljen­i u naredne četiri godine.

Samo u Keniji je, kako se navodi, u poslednje dve godine ukradeno 4.000 magaraca. „Vlasnici tih životinja se žale i moraju da pronađu način da zaštite svoje magarce“, dodaje Monika Majhomo. Neki angažuju noćne čuvare ili magarce tokom noći zaključava­ju u prostorije odmah uz svoje spavaće sobe.

„Ljudi se ujutru probude i pronađu svoje životinje mrtve, i to odrane. Meso ostane na lešinama. To nam je bilo čudno. Zašto bi lopovi ukrali samo kožu?“, pita se Alekas Majers. Već tri godine ta organizaci­ja beleži takve i slične slučajeve u raznim afričkim zemljama. Gubitak magaraca je za lokalno stanovništ­vo fatalan, kaže Monika Majhomo. „Oni koriste magarce za transport robe i ljudi, na farmama ili kako bi dopremili vodu. Neki pomoću magaraca finansiraj­u školovanje svoje dece“, kaže ona.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia