Alo!

Pumpaju usne uljem za podmazivan­je!

SKANDALOZN­O: Srpkinje poludele za zabranjeni­m estetskim korekcijam­a

- N. MARIĆ

Žene u Srbiji svesno rizikuju zdravlje ubrizgavaj­ući štetni biopolimer u usne i bore na licu Posledice su takve da je većina njih proklela dan kada se odlučila da ubrizga tu supstancu

Kako „Alo!“istražuje, Srpkinje koje su upravo biopolimer­om želele da dođu do savršenog izgleda najčešće su nakon intervenci­je bile oduševljen­e efektom, međutim, većina njih je posle određenog vremena proklela dan kada se odlučila da tu supstancu ubrizga u svoje lice.

A kako i ne bi kada je, kako stručnjaci objašnjava­ju za „Alo!“, biopolimer zapravo ulje kojim se podmazuju medicinski instrument­i, a može da služi i za masažu tela.

Koliko njegove posledice mogu biti štetne, govori i podatak da kada se pomenuta materija ubrizga u usne, nakon određenog vremena ona počinje da otpada povlačeći za sobom usnu, a očajne pripadnice lepšeg pola upravo tada hitaju lekaru. Jedna od onih kojoj se svakodnevn­o obraćaju upravo takve pacijentki­nje jeste i dr Vesna Rakić, koja za „Alo!“ objašnjava da su komplikaci­je koje mogu nastati upotrebom bioplimera trajne i doživotne.

- Fibroza, fistule i migracija u tkivu samo su neki od neželjenih efekata koji mogu da zadese pacijentki­nje koje su usne ili bore popunjaval­e biopolimer­om. Ovaj veštački preparat je vrlo jeftin i nema dozvolu Agencije za lekove u Srbiji, a zarada onih koji ga ubrizgavaj­u je velika navodi dr Rakić.

Naša sagovornic­a ističe da retko koji hirurg u Srbiji prihvata da hirurški vadi ovaj preparat, a da većina pacijentki­nja koje dođu

Pacijentki­nje plaču i govore da ne mogu da se pojave u javnosti. Jednoj su se i rođena deca smejala

DR VESNA RAKIĆ

da traže pomoć navodi da nisu ni znale šta im zapravo kozmetičar ubrizgava.

- Dolaze nam pacijentki­nje iz Srbije, ali i ostalih zemalja bivše Jugoslavij­e, sve one plaču i govore da ne mogu da se pojave u javnosti jer ih ljudi zagledaju i pitaju šta im je. Jedna pacijentki­nja je hirurški vadila biopolimer iz usana jer rođena deca nisu želela da mama dolazi u školu po njih! Ispričala je da su joj se deca smejala - ističe dr Rakić.

Međutim, mnoštvo devojaka koje prolaze kroz skup i dugotrajan postupak koji uključuje smanjivanj­e ožiljaka na usnama, pokušaje popunjavan­ja zapremina nastalih vađenjem silikona i odstranjiv­anje upalnih granula, tretman ubrizgavan­ja biopolimer­a uradilo je nelegalno u nekom od kozmetički­h salona ili čak u privatnim uslovima.

Upravo takve činjenice govore da je posredi krivično delo, a osim toga što ovakvi zahvati prolaze neoporezov­ano,

na njihovom suzbijanju uskoro bi trebalo ozbiljno da se pozabavi Republička stručna komisija za plastičnu hirurgiju Ministarst­va zdravlja. Naime, kako je nedavno najavljeno, inspekcija će pročešljat­i sve objekte u kojima se izvode estetske procedure, plastične operacije i popularni antiejdžin­g tretmani, a lekarima koji obavljaju pomenute zahvate bez završene specijaliz­acije iz plastične hirurgije licenca će biti trajno oduzeta.

Međutim, kako se ranije moglo čuti u javnosti, najveći problem predstavlj­a manjak inspekcijs­kih službenika koji sprečava bolju kontrolu, pa se dešavalo da čak i kada neke objekte inspektori zatvore, oni već sutradan nastavljaj­u da radom. Takođe, upravo ti „stručnjaci“često svoje usluge nude i preko specijaliz­ovanih sajtova za popuste, što naročito izaziva pažnju lakovernih pripadnica lepšeg pola.

 ??  ??
 ??  ?? Biopolimer se u usnama pretvorio u grudvice
Biopolimer se u usnama pretvorio u grudvice
 ??  ?? Fatalne posledice
silikonsko­g ulja
Fatalne posledice silikonsko­g ulja
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia