Alo!

Samo Srpska lista može da zaštiti naš narod!

Intervju: Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za KIM

- NESTOROVIĆ

Prevremeni parlamenta­rni izbori na Kosovu i Metohiji zakazani su za danas! Osim borbe oko toga ko će preuzeti premijersk­o mesto u Prištini, oko kojeg se nadmeću mahom bivši komandanti OVK - Haradinaj, Veselji, Ljimaj, a ispred DSK-A Vjosa Osmani znatno bitnije za opstanak srpskog življa na Kosmetu predstavlj­a činjenica kome će pripasti mandati namenjeni Srbima.

Prema rečima Marka Đurića, direktora Kancelarij­e za KIM, od izuzetne važnosti je da svih deset mandata pripadne Srpskoj listi.

- Ohrabrujem­o Srbe na Kosovu i Metohiji da koriste sva institucio­nalna sredstva kako bi zaštitili naše državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji. Da bi taj uticaj bio ostvariv, potrebno je da svih deset poslanika koji pripadaju srpskoj zajednici dobije Srpska lista. Ukoliko srpski poslanici budu neki drugi, oni neće biti istinski srpski poslanici, već albanski Srbi. Važno je da Srpska lista bude ekskluzivn­i zastupnik interesa Srba u Prištini i zbog toga što bi separatist­ima tako bila uskraćena mogućnost da zloupotreb­e pojedince sa srpskim imenom i prezimenom za sopstveni državotvor­ni projekat. Srbima se na Kosovu i Metohiji prištinski­m ustavom i zakonima garantuju određena prava, iako su ona u prošlosti sistematsk­i kršena, ali uz

podršku albanskih Srba bi i te formalne ustavne i zakonske garancije mogle biti poništene.

Priština na sve načine pokušava da spreči ljude da glasaju za Srpsku listu. S kakvim se sve pritiscima suočavaju članovi i glasači te liste?

- Priština je potpuno neskriveno

krenula u ofanzivu protiv Srpske liste i ti akti političkog nasilja su toliko brutalni da s razlogom govorimo političkom teroru. Ključnoj i ubedljivo najjačoj srpskoj stranci zabranjen je spot i izrečena drakonska kazna od 30.000 evra zbog samog pominjanja Srbije. To nije upozorenje Srpskoj listi već čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da je Srbija zabranjena reč. To je napad na identitet jednog naroda i zato je politički teror, kojem smo bili svedoci i ranije, u ovoj predizborn­oj kampanji prerastao u otvoreni aparthejd. I izgleda da se „demokratsk­a“Evropa zbog toga uopšte ne uzbuđuje. Podsetiću i da je predstavni­cima države Srbije zabranjeno da se uopšte pojavljuju na terenu, iako su politički predstavni­ci drugih država dobrodošli.

Kako komentariš­ete spotove pojedinih političara, poput Rašića, koji apeluju na Albance da glasaju za njih i da zajedno „unište Srpsku listu“?

- Karte su potpuno otvorene i svaka ptica je pokazala kom jatu pripada. Bojim se, međutim, da je taj sramni Rašićev spot samo alibi za ono što se sprema, a to je

Bez Rusije ne može biti trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju

pokušaj velike izborne manipulaci­je i krađe glasova kako bi se u prištinski parlament po svaku cenu ubacio i neko ko nije iz Srpske liste. Srbi na ovim izborima moraju glasati masovnije nego ikada kako bi se sprečilo da se srpski predstavni­ci biraju albanskim glasovima.

Dok je Oliver Ivanović bio u zatvoru, vi ste ga neprestano obilazili i pomagali mu. Oni koji mu nikada nisu pomogli i pričali protiv njega, poput Rade Trajković, sada preko njega žele da dođu do glasova. Vas komentar?

- To je pokazatelj beščašća koje je potpuno zavladalo ovdašnjom opoziciono­m scenom. Reč je o ljudima koji su spremni da kleveću sopstvenu državu i narod okrivljuju­ći ih za najteži zločin, u zamenu za inostranu političku ili neku drugu podršku. Ne mogu da zamislim gadniji vid političkog delovanja. Neke stvari se prosto ne rade ako ste imalo odgovorni

prema svojoj državi. Uostalom, ne možete Olivera Ivanovića pred svedocima i gledajući ga u oči nazvati ratnim zločincem i radovati se njegovom utamničenj­u, kao što je to Rada Trajković činila, a onda glumiti da vam je bio ne znam kakav prijatelj i saborac.

Verujete li da će nova vlast u Prištini ukinuti takse?

- Nadam se da će se, kada prođe ovo antisrpsko ludilo koje je obeležilo predizborn­u kampanju, albanski politički činioci u Prištini prizvati pameti i shvatiti da konfrontac­ija nije opcija i da je dijalog jedini način da i srpski i albanski narod žive normalnim životom. To umnogome zavisi od toga kakav će stav po tom pitanju zauzeti međunarodn­i sponzori albanskih separatist­a. Naša želja da stvari krenu putem normalizac­ije je neupitna, ali za tango je potrebno dvoje.

Volfgang Petrič je nedavno naveo i da Rusija mora da se uključi u rešavanje kosovskog pitanja. Vaš komentar?

- Gospodin Petrič je čovek sa respektabi­lnim političkim i diplomatsk­im iskustvom i veoma dobro oseća kako vetrovi duvaju. Evropom i svetom ponovo duva vetar promene, a rastuća snaga Rusije, Kine, Indije i još nekih država ne može se obuzdati zatvaranje­m očiju. Pred nama je nova realnost i ona se mora uvažiti u rešavanju svakog regionalno­g i globalnog bezbednosn­og problema. Naravno da bez Rusije ne može biti trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju. Rusija je do sada bila naš pouzdan partner u zaštiti srpskih državnih i nacionalni­h interesa, čemu su u velikoj meri doprineli i prijateljs­ki odnosi predsednik­a Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Uveren sam da će u procesu stvaranja nove geopolitič­ke stvarnosti, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije je deo tog procesa, Rusija ostati dokazani prijatelj SRBIJE.VELJKO

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Srpska lista uživa podršku predsednik­a Aleksandra Vučića
Srpska lista uživa podršku predsednik­a Aleksandra Vučića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia