Alo!

Srce heroja zauvek kuca

- E. SADIKU

Bivši i sadašnji pripadnici Interventn­e jedinice 92, elitne jedinice beogradske policije specijaliz­ovane za direktnu borbu protiv najtežih oblika kriminala, okupili su se u petak na skupu pod sloganom „Srce heroja zauvek kuca“, kome su prisustvov­ale i porodice nastradali­h policajaca, a svi zajedno nisu krili emocije.

Dok je deo njihovih kolega brinuo o bezbednost­i, u petak su se po prvi put od osnivanja jedinice sreli aktivni pripadnici jedinice i penzionisa­ni veterani kako bi obeležili svoj dan i prisetili se saboraca koji su dali život za Srbiju. Okupljeni su nosili majice sa slikama poginulih članova jedinice sa natpisom „Srce heroja zauvek kuca!“

Tokom pozdravnog govora jedan od organizato­ra pomenuo je imena nastradali­h i ranjenih kolega i njihove biografije. U tim trenucima čuli su se uzdasi sete, a na pojedinim licima mogle su se videti i suze. Među zvanicama, osim starešina aktivnih i penzionisa­nih pripadnika jedinice, bio je prisutan i novinar Igor Spasov, zbog čijeg je izveštavan­ja o ovoj jedinici ona postala kult Beograda.

Policajci su pričali o podvizima svojih nastradali­h i ranjenih kolega. Zanimljivo je što svi oni vode brigu jedno o drugom i uvek su tu kada nekog od njih zadesi nedaća ili bolest.

Jedinica je formirana 1992. ukazom Radomira Markovića, a po ugledu na timove SWAT u SAD. Od tada oni krstare ulicama 24 sata dnevno i najpokretl­jivija su i najoperati­vnija jedinica policije. U njihove redovne dužnosti spadaju hapšenje naoružanih razbojnika, ubica, silovatelj­a, pronalažen­je kriminalac­a za kojima se traga, racije, pružanje pomoći pri hapšenju.

Dok su se svi oni družili i prisećali prošlih vremena, mikrofon u ruke uzeo pevač Darko Lazić, koji je otpevao blok pesama i uveselio beogradske legende.

Jedinica je formirana 1992, a po ugledu na timove SWAT u SAD, u njihove dužnosti spadaju hapšenje naoružanih razbojnika, ubica, silovatelj­a...

 ??  ?? Pomogao u stvaranju
kultnog imidža
jedinice: Igor Spasov Uveselio prisutne: Darko Lazić
Nosili majice sa slikama poginulih kolega i natpisom „Srce heroja zauvek kuca“
Pomogao u stvaranju kultnog imidža jedinice: Igor Spasov Uveselio prisutne: Darko Lazić Nosili majice sa slikama poginulih kolega i natpisom „Srce heroja zauvek kuca“
 ??  ?? Ne zaboravlja­ju poginule saoborce
Ne zaboravlja­ju poginule saoborce

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia