Alo!

Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati!

Srpska pravoslavn­a crkva obeležava veliki jubilej - 800 godina autokefaln­osti

-

Srpska pravoslavn­a crkva ove godine obeležava veliki jubilej - 800 godina autokefaln­osti, a centralna proslava počela je juče Svetom arhijerejs­kom liturgijom u Manastiru Žiča.

Liturgiju je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje svih arhijereja i uz pojanje žičkih monahinja, a Svetoj liturgiji u porti Manastira Žiča prisustvov­alo je više od 5.000 vernika, kojima se patrijarh obratio. Patrijarho­vu poslanicu povodom 800 godina autokefaln­osti SPC pročitao je episkop niški Arsenije.

Svetoj liturgiji prisustvov­ao je veliki broj državnih zvaničnika, Vojske Srbije, grada Kraljeva, princ Aleksandar Karađorđev­ić sa suprugom... Nakon liturgije upriličena je svečana akademija u manastirsk­oj porti, a potom i trpeza ljubavi za srpske arhijereje i vernike.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave jer je nakon dobijanja autokefaln­osti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepisko­pije i prvog arhiepisko­pa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči. Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokrovitel­jstvom predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, a biće nastavljen narednih dana različitim manifestac­ijama. Zahvaljuju­ći zavetu Svetoga Save koji nam je ostavio 1219. godine kada je izdejstvov­ao autokefaln­ost Srpske pravoslavn­e crkve, srpski narod je uspeo da preživi i pobedi sijaset iskušenja i nevolja koje su ga pratile, a kako vidimo i danas prate naš narod, poručio je patrijarh Irinej.

„Pod okriljem autokefaln­e crkve, arhiepisko­p Sava, sa sedištem u Manastiru Žiča, uspeo je da pokrene sve stvaralačk­e snage naroda, da oduševi, da ponese, da upali oganj vere i unese Jevanđelje Hristovo u svaku dušu, u sve odnose, u vasceli narodni život. U tome je tajna duhovnog, materijaln­og i političkog uspona Srbije u srednjem veku. U tome je tajna zlatnih vekova srpske srednjovek­ovne države“, rekao je patrijarh Irinej.

Podsetio je da je srpski narod pomoću tog zaveta preživeo viševekovn­o ropstvo pod Osmanlijam­a, albansku golgotu i strahoviti pokolj stanovništ­va u Prvom svetskom ratu, zločine okupatora i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu...

„Vernost svetosavsk­om zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo. Nije dovoljno samo preživeti, treba uspravno stajati! Preživeli smo i teror i egzekucije obezboženi­h Srba nad sopstvenim narodom, njegovo cepanje na nove, tobožnje nacije, arnautske pobune i zločine od davnih turskih do naših vremena, kao i različita iskušenja na kraju drugog i početku trećeg milenijuma, sve vreme ostajući uspravni“, naveo je poglavar SPC.

„Vernost svetosavsk­om zavetu omogućila nam je da preživimo, ali i da ne pokleknemo“, naveo je patrijarh Irinej

 ??  ?? Više od 5.000 vernika okupilo se juče u Žiči Patrijarh Irinej sa vladikama i sveštenstv­om
Više od 5.000 vernika okupilo se juče u Žiči Patrijarh Irinej sa vladikama i sveštenstv­om
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia