Alo!

Kada deda i unuk u duetu zaguslaju

Sećanje na junake kroz deseterac živeće dok je ovakvih entuzijast­a

-

Dragoslav je ljubavlju prema čuvenom instrument­u zarazio Vukašina, koji kao od šale recituje srpske narodne pesme

Kad se začuju srpske gusle, niko ne ostaje ravnodušan, koža se naježi, a srce zatreperi. Zato su sa pravom upisane u Uneskovu listu nematerija­lnog kulturnog nasleđa.

Dragoslav Glavonjić više od 40 godina peva u rimovanom desetercu i kaže da je upravo u tom muziciranj­u skrivena prava i iskrena ljubav prema otadžbini.

- Ima dana kad se razočaram, uzmem gusle, pa se razgovaram. Kad mi one na krilu zaječe, sve se bolesti leče - kaže Dragoslav, i to u stihu.

Od kad zna za sebe, zna i za gusle, koje su zauzimale počasno mesto u kući, ali i u srcu.

- Njima su opevani svi bitni događaji u našoj istoriji. Njima se budi ljubav prema našim junacima. U mom selu nije bilo domaćinstv­a koje nije imalo gusle. U hladnim zimskim večerima okupljali smo se i pevali o Kraljeviću Marku, o Majci Jugovića i vojvodi Prijezdi seća se ovaj penzioner.

Da za gusle nema zime u Srbiji i da će se još dugo pevati o našim herojima, dokazuje i Dragoslavo­v unuk Vukašin

Stanić, koji zajedno sa dedom uči dugačke narodne pesme i peva ih uz gusle, iako mu je glas još dečji.

- Sviram na ovim mojim guslama koje mi je napravio deda, dosta vremena mi treba da naučim pesmu, ali čitam red po red i pamtim jer volim - rekao je ovaj dečak, koji kao od šale recituje srpske narodne pesme.

Kaže da je njegovim drugarima prvo bilo čudno što se odlučio za sviranje ovog instrument­a, ali nakon nastupa na jednoj školskoj priredbi, svi su bili u čudu.

- Imao sam veliku tremu kad sam nastupao pred drugarima, ali oni su se svi oduševili i posle priredbe probali da sviraju - izjavio je Vukašin.

Deda i unuk članovi su Udruženja za očuvanje gusala i narodne muzike „Pravo u žicu“.

- Cilj nam je da pokažemo svu lepotu tog instrument­a i da ga sačuvamo. U udruženju je 10 dečaka, koji sa mnogo ljubavi i radoznalos­ti uče da sviraju, a osim njih okupili smo i nekoliko starijih guslara, ali i entuzijast­e i poštovaoce srpskih gusala - rekla je Ivana Ivanović, koordinaro­r u Udruženju „Pravo u žicu“iz Užica.

Dok Dragoslav sa unukom uči pesme iz Antologije narodnih pesama, neki guslari sada sklapaju i svoje stihove o današnjim događajima, pa je pitanje ko će biti junaci pesama u budućnosti i o čijem će se herojstvu pričati. RINA

 ??  ?? Čuvari srpske tradicije:
Dragoslav i Vukašin
Čuvari srpske tradicije: Dragoslav i Vukašin
 ??  ?? U porodici Glavonjić gusle zauzimaju posebno mesto
U porodici Glavonjić gusle zauzimaju posebno mesto
 ??  ?? Dragoslav izrezbario Mileševu na svojim guslama
Dragoslav izrezbario Mileševu na svojim guslama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia