Alo!

Srbi jedinstven­i, propao plan Šiptara!

Srpska lista osvojila maksimalni­h deset mandata, Kurti nije uspeo da progura svoje pulene u prištinski parlament

- E. A.

Srbi su se ujedinili na Kosovu i Metohiji! Srpska lista osvojila je maksimalni­h deset mandata na vanrednim parlamenta­rnim izborima, a Marko Đurić, direktor Kancelarij­e za KIM, izjavio je da će sve buduće korake Srpska lista „praviti u dogovoru sa Beogradom“i poručio „da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavni­ka“.

On je rekao da su se nakon izbora na KIM otopile nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu „privatne“Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.

- Time je olakšana pregovarač­ka pozicija Srbije jer će morati da kucaju na vrata Srpske liste ako žele legitimno formirane institucij­e, za to su se Srbi izborili - rekao je Ðurić.

Komentariš­ući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojilo Samooprede­ljenje Aljbina Kurtija i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, Ðurić je rekao da se Kurti zalagao za veliku Albaniju, protiv dijaloga sa Srbijom, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.

- To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavni­cima države Srbije ukoliko želi dijalog o budućnosti pokrajine

- rekao je Ðurić.

On je naglasio da dijalog može da se vodi samo poštujući Srbe i Srbiju. Goran Rakić, predsednik Srpske liste, naglasio je da su juče pobedile sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KIM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod. Upitan da li bi ušli u vladu sa Kurtijem, Rakić je rekao da je narod pokazao da veruje svojoj državi Srbiji.

- Nažalost, ne možemo da biramo one koji sede sa suprotne strane stola, njih biraju neki drugi. Naši poslanici će se boriti za mir.

Uspeh Srpske liste je olakšao pregovarač­ku poziciju Srbije

MARKO ĐURIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia