Alo!

Vučić i Erdogan PIŠU NOVU ISTORIJU!

Turska otvara još šest fabrika u Srbiji, gradi se auto-put do Bosne

- D. R.

6 miliona ljudi pratilo posetu na Erdoganovo­m

Instagramu

Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nakon razgovora s Redžepom Tajipom Erdoganom, turskim predsednik­om, i ukazao na to da u takvim okolnostim­a ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

Podsetio je da ovog puta zajednički proslavlja­ju 140 godina od diplomatsk­ih odnosa, koji su uspostavlj­aeni odmah posle Berlinskog kongresa. Preneo je da je imao priliku da razgovara s Erdoganom u četiri oka sat i po, te da od njega mnogo toga, čuje, sazna i nauči. Kazao je da je razmena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam meseci, veća je za 13 odsto.

- To pokazuje kako naši odnosi imaju dramatični uspon. Povećava se i srpski uvoz i izvoz preneo je on.

Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od koje smo imali prihode u visini od 25 miliona

2 milijarde evra dostići će trgovinska razmena

evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra. Istovremen­o, izrazio je zahvalnost turskim investitor­ima koji ulažu u mesta s većim brojem nezaposlen­ih i siromašne sredine, čime su dramatično pomogli razvoju tih mesta. Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Turske odlični, kao i da se obe zemlje zalažu za stabilnost i mir na Balkanu.

- Hvala vam na poseti Srbiji. Rekao sam da vas molim da se osećate kao kod kuće, jer to najiskreni­je mislim, pošto kada mi imamo dobre odnose, onda uvek imamo mir. Siguran sam da ćemo kroz mir koji ćemo da

čuvamo uraditi sve na dobrobit turskog i srpskog naroda, te svih građana Srbije - poručio je Vučić na zajedničko­j pres konferenci­ji s Erdoganom.

Predsednik Srbije istakao je da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre političke odnose, a da je zahvaljuju­ći zalaganju predsednik­a Erdogana, uspostavlj­eno veliko poverenje između dve zemlje. On je istakao da Srbija i Turska rade na infrastruk­turnom povezivanj­u Balkana, te podsetio da će s Erdoganom prisustvov­ati početku radova na izgradnji deonice auto-puta Beograd-sarajevo, Kuzmin - Sremska Rača, s mostom preko Save. Istakao je da je to projekat od velike vrednosti - oko 225 miliona evra.

Vučić je istakao da je od posebnog značaja trilateral­a s predsednik­om Turske i predstavni­cima BIH, budući da to ima ogroman uticaj i značaj, posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u regionu. Na pitanje kakav značaj ima trilateral­ni sastanak po region, i Vučić i Erdogan su podvukli značaj mira i stabilnost­i u regionu.

- Za nas je od izuzetnog značaja što zajedno s Turskom možemo da razgovaram­o s BIH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilate­ralu, da dodamo Rusku Federaciju. Mislim da je to moguće - objasnio je on. Erdogan je rekao da su stvari o kojima razgovaraj­u na trilateral­nom sastanku bitne i prekretnic­a, a da auto-put Beograd-sarajevo predstavlj­a put mira.

- Neće biti više borbi, već mira za sve. Mostovi na tom putu biće mostovi između srca, a osmesi na licu onih koji prelaze preko njih biće izrazi mira - naglasio je on.

515 turskih kompanija posluje u Srbiji

 ??  ?? Robna razmena Srbije s Turskom uskoro bi mogla dostići fantastičn­e dve milijarde evra. Novi auto-put će spajati narode na
Balkanu
Robna razmena Srbije s Turskom uskoro bi mogla dostići fantastičn­e dve milijarde evra. Novi auto-put će spajati narode na Balkanu
 ??  ??
 ??  ?? Vučić dočekao Erdogana uz najveće državničke počasti
Vučić dočekao Erdogana uz najveće državničke počasti
 ??  ??
 ??  ?? Povodom 140 godina diplomatsk­ih odnosa dve zemlje pušteno je zajedničko izdanje poštanskih markica
Povodom 140 godina diplomatsk­ih odnosa dve zemlje pušteno je zajedničko izdanje poštanskih markica
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia