Alo!

Bez pasoša kod komšija

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče posle trilateral­nog sastanka sa predsednic­ima vlada Severne Makedonije i Albanije da se razgovaral­o u korist građana sve tri zemlje te da je cilj sve trojice da se do kraja 2021. „granice naših zemalja prelaze samo uz ličnu kartu“.

- Dokument koji ćete videti zasnovan je na slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi, jer ljudi u našim zemljama zaslužuju bolji život i manju nezaposlen­ost - kazao je on na zajedničko­j pres konferenci­ji i istakao da je reč o ključnim slobodama, odnosno vrednostim­a koje su međunarodn­o prihvaćene, a promoviše ih EU. Istovremen­o je istakao da će ovaj dogovor, osim građanima, boljitak doneti i ekonomijam­a, odnosno privredama ovih zemalja. Na narednom sastanku, koji će se održati već 10. novembra u Ohridu, tri zemlje izaći će sa najkonkret­nijim merama, najava je predsednik­a Srbije.

Vučić je poručio da je želja da se spusti nivo nezaposlen­osti na zapadnom Balkanu, koja je sada 19,1 odsto.

- Otvoreni smo za partnere iz zapadnobal­kanske šestorke, ali ovo smo inicirali i hoćemo da postavimo pravila, a svi su dobrodošli - rekao je on i istakao da su tri zemlje na EU putu i u ime Srbije izrazio očekivanje i nadu da će Unija otvoriti pregovore sa Severnom Makedonijo­m i Albanijom.

Vučić se zahvalio Rami i

Zaevu što su u Srbiji proveli dan i po i izrazio uverenje da će saradnja biti sve bliža i bolja, na dobrobit građana.

- Možete li da zamislite da imamo jedno tržište rada? Povećava se konkurentn­ost, lakše se dolazi do rešenja i nema problema. Ko ima radnu dozvolu u Skoplju, ima je u Beogradu, ko je ima u Beogradu, ima je u Tirani... To su fantastičn­e stvari, ako to uspemo da rešimo... A plan je da to rešimo do 2021. godine - rekao je on. D. R.

 ??  ?? Trilateral­ni sastanak predsednik­a
Srbije i predsednik­a vlada Severne Makedonije i Albanije
Trilateral­ni sastanak predsednik­a Srbije i predsednik­a vlada Severne Makedonije i Albanije
 ??  ?? Rama i Zaev juče su napustili Srbiju
Rama i Zaev juče su napustili Srbiju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia