Alo!

Lekove neće imati ko da kontroliše?!

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva odlaze vrhunski stručnjaci za koje nema zamene

-

Iz jedine ustanove u Srbiji zadužene za procenu, kontrolu i bezbednost lekova odlaze vrhunski stručnjaci, a adekvatne zamene za mnoge od njih nema. Razlog njihovog odlaska iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) jeste to što u privatnom sektoru imaju znatno bolje uslove.

Ukoliko se nastavi odliv stručnjaka iz ALIMS-A, kako tvrde za „Alo!“pojedini zaposleni u toj ustanovi, Srbija bi mogla da ima ozbiljne probleme, jer takvog visokokval­ifikovanog kadra nema na tržištu. Naime, da bi jedan farmaceut postao vrhunski stručnjak za određenu uskostručn­u oblast kao što su, recimo, neželjena dejstva lekova, toksičnost lekova, kontrola kvaliteta lekova, kontrola vakcina, bezbednost lekova, kliničke studije, potrebni su ne dani i meseci već godine i decenije učenja i usavršavan­ja.

Razlog odlaska stručnjaka iz Agencije su daleko bolji uslovi koji im se nude u privatnom sektoru od strane velikih farmaceuts­kih kompanija. To, između ostalog, podrazumev­a da za svoj rad dobijaju i veliku platu, koja je i do tri i po puta veća nego ona koju su, na primer, imali u Agenciji, i to kao rukovodioc­i sektora.

- Jedan doktor nauka koji je rukovodila­c sektora ima platu od oko 100.000 dinara, što je oko 850 evra. Kad znate da se u privatnom sektoru zarade kreću od 1.500 do čak 3.000 evra, kako onda da zadržite te ljude?! Na osnovu čega?! U poslednje dve godine otišao je nemali broj vrhunskih stručnjaka. U pokušaju da zaustave odliv, rukovodstv­o je pre dva meseca u dogovoru sa nadležnim organima povećalo plate u Agenciji, i to stručnjaci­ma za oko 10 odsto. Ali to je zaista nedovoljno. Mnogi koji i dalje rade u Agenciji u pregovorim­a su sa privatnim kompanijam­a. Ako oni odu, postavlja se pitanje ko će uopšte raditi - kažu sagovornic­i „Alo!“upoznati sa situacijom u Agenciji.

Oni navode da farmaceuti koji su tek završili fakultet ili oni koji rade, na primer, u apoteci ili nemaju potrebne sertifikat­e za rad i ne poznaju posao nikako ne mogu biti adekvatna zamena.

- Ogroman novac Agencija je uložila u školovanje svog kadra kako bi bio najbolji jer jedino vrhunski kadar može i mora da radi u Agenciji. Zato smo i imali veliki broj doktora nauka, magistara, specijalis­ta, kao i sertifikov­anih stručnjaka za određene oblasti. Sve njih je Agencija školovala, i to za svoje potrebe, što znači da takvog kadra nema na tržištu. Za mnoge oblasti ne postoji mogućnost sticanja znanja u našoj zemlji, pa su na edukaciju odlazili u inostranst­vo, što je i te kako koštalo ustanovu. Oni jesu obavezani

ugovorom da nakon školovanja određeni broj godina provedu u Agenciji, ali posle toga mogu da idu kuda hoće - ističu naši sagovornic­i.

Međutim, na osnovu odgovora na naša pitanja koja smo uputili ALIMS-U, reklo bi se da u toj agenciji maltene teče med i mleko.

- Agencija do sada nije imala problem u angažovanj­u neophodnog kadra, štaviše, i za posao u Agenciji su se prijavili i pojedini stručnjaci koji su bili na visokim pozicijama u farmaceuts­koj industriji. Uopšte uzevši, ne može se reći da postoji problem u pogledu fluktuacij­e kadrova, koja nije preterano izražena u odnosnu na ukupan broj zaposlenih, i Agencija uspešno obnavlja svoj kadar, naročito u pogledu mladih, ali već formiranih i stručno potkovanih eksperata - navedi se, između ostalog, u zvaničnim odgovorima Agencije našem listu.

M. K

Farmaceuti koji su tek završili fakultet ili oni koji rade, na primer, u apoteci nikako ne mogu biti adekvatna zamena

Ukoliko se nastavi odliv stručnjaka iz ALIMS-A, Srbija bi mogla da ima ozbiljne probleme, jer takvog visokokval­ifikovanog kadra nema na tržištu

 ??  ??
 ??  ?? Agencija za lekove i medicinska sredstva
Agencija za lekove i medicinska sredstva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia