Alo!

Gori sever Sirije, Erdogan naredio juriš!

Mrtvi na sve strane, Kurdi tvrde da su odbili napad

-

Ono što je obećao, Erdogan je i ispunio. Turska vojska je započela kopnenu ofanzivu na severu Sirije, a mrtvi se broje na obe strane. Kako je navedeno iz Ankare, „dva sirijska sela u pogranično­m području očišćena su od terorista“, dok su Kurdi naveli da su odbili ofanzivu i da je u sukobima kod grada Ras al-ajin ubijeno 14 turskih vojnika.

A nakon osuda koje su stigle od zemalja Evropske unije, oglasio se i Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik, koji je još jednom zapretio „da će otvoriti granice za protok migranata“.

„Nalazimo se pod pretnjama napada terorista, a pored toga, na našoj teritoriji se nalazi 3,5 miliona sirijskih izbeglica koje ne mogu da se vrate svojim kućama. Sada nam oni koji nikada nisu videli pripadnike Radničke partije Kurdistana govore da se povučemo. Evropska unijo, saberi se, jednom za svagda“, rekao je Erdogan i nastavio još žešće.

„EU nikada nije bila iskrena prema Turskoj, konstantno nas je lagala. Ukoliko Evropa bude rekla da je naša vojna operacija - okupacija, mi ćemo otvoriti granice za izbeglice“, upozorio je turski predsednik, a preneo „Sputnjik“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da postoji realna mogućnost da „Turska bude uvučena u duži rat“.

- Kurdi su odlučni da se bore. To je jedan od onih sukoba gde nijedna strana nema onaj ključni faktor da prevlada brzo i efikasno. Niti Turska može sa svojom vojnoj premoći da savlada želju Kurda da im se suprostavi, niti Kurdi imaju resurse da se suprostave Turskoj. Ovo će biti sukob s promenjivi­m inteziteto­m.

A o tome koliko je turska vojska oslabljena u poslednjih godinu i po dana zbog masovnih hapšenja i otpuštanja zbog povezanost­i s neuspelim pučem, Radić za „Alo!“kaže:

- Turska vojska je ostala u velikoj meri bez kadra, naročito kada je reć o ratnom vazduhoplo­vstvu. Biće joj potrebno vremena da se konsoliduj­e, ali reč je o velikom mehanizmu i nema toliko ciljeva protiv kojih bi ratno vazduhoplo­vstvo moglo da dejstvuje u većoj meri, tako da će kopnene trupe kompezovat­i seču u vazduhoplo­vstvu. V. N.

U Turskoj je smešteno 3,5 miliona izbeglica iz Sirije

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia