Alo!

Ostrvljani znaju ko su večiti!

- PIŠE: VLADIMIR ZOGOVIĆ

Delovalo je nestvarno do pre nekoliko godina da Crvena zvezda i Partizan mogu do trijumfa protiv visokorang­iranih klubova Premijer lige. Kroz istoriju je potpuno drugačija priča, dok uzimajući u obzir loš momenat u kojem se nalaze Totenhem i Mančester junajted, beogradski klubovi ovog oktobra imaju legitimno pravo da sanjaju o velikom podvigu na evropskoj sceni.

Crveno-beli gostuju Totenhemu u trećem kolu Lige šampiona, koji je žestoko uzdrman zbog nekoliko šokantnih poraza i svađe između igrača. Mančester junajted ima najgori start sezone u poslednjih 30 godina, a razigranim crno-belima i tradicija protiv „crvenih đavola“može biti vetar u leđa. Najslavnij­i trenuci u istoriji Partizana ispisani su u polufinaln­om dvomeču sa Junajtedom u Kupu evropskih šampiona 1966, a jedan od duela protiv Engleza bio je i onaj sa Kvins Park Rendžersom u drogom kolu Kupa UEFA 1984.

- Englezi su Englezi i s njima se nikada ne zna. Činjenica je da su u nekoj vrsti krize, ali to ništa ne mora da znači. Partizan igra dobro i možemo se nadati pozitivnom rezultatu ove godine. Odavno nisam gledao bolji Partizan nego što je sad, odavno nisam ovako uživao u igri crno-belih - počeo je priču Vladimir Vermezović, koji je na čuvenom meču u Beogradu dobio priliku da igra umesto Ljubomira Radanovića.

Dok vrti film, Vermezović se priseća:

- Što se tiče meča s Kvins Park Rendžersom, dvomeč je bio neverovata­n - Englezi su u prvoj utakmici imali stoprocent­an učinak kada je reč o udarcima na gol. Pamtim takođe i situaciju kada nam je trener Bjeković posle te utakmice, koju smo izgubili sa 6:2, rekao: „Proći ćemo ih“. Delovalo mi je kao nemoguća misija, ali pre punim stadionom u Humskoj ostvarili su se naši snovi. Bilo je prelepo. Voleo bih da se ponovi utakmica iz Beograda, ali to je bilo neko drugo vreme. Želim sreću i jednima i drugima - rekao je Vladimir Vermezović za „Alo!“.

Stariji navijači crveno-belih pamte okršaj sa Totenhemom 1972. godine, u osmini-finala Kupa UEFA, kada Džajić i drugovi nisu uspeli da nadoknade poraz iz Londona, ali je Zvezda na „Marakani“zabeležila prvi trijumf nad nekim engleskim klubom ikada. S druge strane, po dobru se pamte dueli sa Liverpulom i Arsenalom.

- Nekima smeta što sam optimistič­an u izjavama. Ali te izjave imaju pokriće.

Mi smo te 1973. svaku utakmicu igrali bez stranaca, igrali su samo fudbaleri iz jugosloven­ske škole fudbala, koja je tada bila među najjačim u Evropi i svetu i pobeđivali smo. Kada smo u tim uslovima mogli da se nosimo s velikim klubovima, zašto ne bismo mogli i sada? Kada je Zvezda ove sezone dobila rivale u grupi, ja sam bio jedan od retkih koji je rekao da smo imali više sreće nego prošle godine, kao i da su Olimpijako­s i Totenhem ekipe koje sigurno možemo pobediti. Neki su mi čak to i zamerili. Mislim da će Zvezda biti iznenađenj­e u grupi, posebno protiv Totenhema. Smatram da možemo do pobede u Londonu i to ne bi bilo čudo. „Pevci“igraju slabo, nastavili su lošu seriju, a ja sam uvek bio optimista. Pristup u drugom poluvremen­u protiv Olimpijako­sa i te kako hrabri, što je pokazatelj da možemo do trijumfa u Londonu - kaže Stanislav Karasi za „Alo!“, akter duela crveno-belih i „pevaca“u Kupu UEFA u sezoni 1972/73.

Dobijali smo ih i kada nismo imali strance, zašto tako nešto ne bi moglo da se ponovi

STANISLAV KARASI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia