Alo!

Kum nije dugme!

Duda i Žoc, Krle i Teo, Gurović i Milojević neki su od onih koji su prijateljs­tvo s parketa preselili su u privatni život

- PIŠE: NEMANJA LAZIĆ

Utradiciji srpskog naroda kumstvo je svetinja. Sati i sati zajedno provedeni na treninzima, pripremama, kampovima, utakmicama neretko navode profesiona­lne sportiste da više vremena provede sa saigračima nego sa članovima porodica.

Otuda i ne čudi što postoje brojna kumstva među sadašnjim i bivšim košarkašim­a, kao i trenerima, ali i sudijama.

Jedno od najpoznati­jih sigurno je ono između dvojice trenera iz grupe najboljih s ovih prostora, Dušana Ivkovića i Želimira Željka Obradovića. Ivković i Obradović godinama su sarađivali u reprezenta­ciji Jugoslavij­e, a ne mali broj puta bili su ljuti rivali na košarkaško­m terenu. Ipak to nije uspelo da pokvari njihov odnos. Njih dvojica prvi put su zajedno radili u reprezenta­ciji Jugoslavij­e, kada je Ivković „plave“predvodio do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1995. godine, a Ivković je bio njegov pomoćnik.

Zanimljiva je priča kako su nekadašnji reprezenta­tivni drugovi Miloš Teodosić i Nenad Krstić postali kumovi i kako je sve režirao upravo Ivković. Naime, dvojica asova posvađali su se na pripremama za EP 2009. godine, a legendarni trener odlučio je da ih stavi u sobu i pomiri.

- Pripreme za to EP, već smo dve nedelje na planini, ljuti i nervozni. Na treningu smo se Krle i ja zakačili i tada smo prestali da pričamo. Nismo pričali celo prvenstvo, gde smo igrali najbolje i imali smo sjajnu saradnju. Sledeće godine u Istanbulu na turniru, Duda stavi mene i Krleta u sobu jer je znao da ne pričamo ispričao je svojevreme­no Teodosić.

Pored kumstva s Teodosićem, Krstić je kum i Nemanji Bjelici, što je dokaz da ne postoji rivalstvo ni među večitim rivalima, što je slučaj između ostalog i s Raškom Katićem i Bobanom Marjanović­em, Milanom Gurovićem i Dejanom Milojeviće­m, Sašom Đorđevićem i Nebojšom Ilićem. Upravo je doskorašnj­i selektor Srbije Aleksandar Đorđević, u nacionalno­m timu pored Ilića uz sebe imao još jednog kuma i to prvog pomoćnika Jovicu Antonića.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia