Alo!

Rada: Kurti je KAO ĐINĐIĆ

„Slagali se sa njim ili ne, Kurti je prvi regionalni političar od Zorana Đinđića koji je odlučio da se obračuna sa organizova­nim kriminalom“, navela je Trajkoviće­va bez blama

- E. A.

Aljbin Kurti želi samo Srbe koji smatraju da je Kosovo nezavisna država, a među njima je i Petar Miletić, član Predsedniš­tva Pokreta slobodnih građana, na čijem se čelu nalazi Sergej Trifunović.

U intervjuu koji je dao za „Slobodnu Evropu“, najverovat­nije budući kosovski premijer je na pitanje koji su to srpski političari koji priznaju Kosovo odgovorio:

To su, na primer, Nenad Rašić, Slobodan Petrović, Petar Mitić i tako dalje. Ja sam optimista da će razgovori sa srpskom zajednicom, ne odozgo, nego odozdo, doprineti tome da integracij­a i razvoj, i ekonomski i društveni, budu mnogo bolji. Ja ću početi time da sa Srbima koji žele da žive na Kosovu, koji imaju svoju autonomnos­t i koji nisu sredstvo Beograda, nego subjekat demokratij­e, gradimo ovaj novi projekat unutrašnje­g dijaloga - naveo je Kurti.

S druge strane, stav Petra Miletića ne čudi, s obzirom na to da je i sam Sergej Trifunović u više navrata ponovo da „Kosovo više nije naša teritorija i da Srbija ne može po tom pitanju da postavlja bilo kakve uslove“.

Na Tviteru se juče oglasila i Rada Trajković, koja je takođe katastrofa­lno prošla na izborima 6. oktobra, ali je to nije sprečilo da praktično javno Kurtiju ponudi saradnju, pa je otišla toliko daleko da ga je uporedila sa Đinđićem.

„Slagali se sa njim ili ne, Kurti je prvi regionalni političar od Zorana Đinđića koji je odlučio da se obračuna sa organizova­nim kriminalom i prekine kontinuite­t političke dominacije ratnih profitera. Ta borba već ugrožava njegovu bezbednost, ali ovog puta ’oni’ ne smeju pobediti“, napisala je Rada i nastavila:

„SL ima svoje zagarantov­ano mesto u zakonodavn­oj vlasti kao jedina srpska parlamenta­rna stranka. Njoj pripada i mesto u predsepred­sednik

Kurti naveo da želi da sarađuje samo s onim Srbima koji priznaju nezavisno Kosovo, kao što je Miletić iz pokreta koji predvodi Sergej Trifunović

dništvu skupštine. Ali Kurti ima pravo da formira funkcional­nu vladu čiji će članovi svi biti na istoj strani u borbi protiv organizova­nog kriminala. A SL to nije. Napori da se SL po svaku cenu uvede u novu vladu Kosova deo su šire strategije da se obesmisli beskomprom­isnost Kurtijeve borbe protiv kriminala i da se preko Vučićevih piona na Kosovu zaštite transnacio­nalni ’interesi’ koji se tu spajaju. Sa ’srpstvom’ to nema nikakve veze.“

Vladimir Đukanović, poslanik SNS-A, za „Alo!“je ovako prokomenta­risao Radinu izjavu da je „Kurti poput Đinđića“:

- Samo bih upitao sve članove Saveza za promene, čija je i Rada članica, kako komentariš­u to što poredi Đinđića sa Kurtijem. Ništa više - naveo je Đukanović.

 ??  ?? Rada se već godinama ulizuje Kurtiju
Rada se već godinama ulizuje Kurtiju
 ??  ?? Petar Miletić
Petar Miletić
 ??  ??
 ??  ?? Želi samo poslušne Srbe uz sebe: Aljbin Kurti
Želi samo poslušne Srbe uz sebe: Aljbin Kurti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia