Alo!

Milioni od Nobela Srbima na Kosovu

Peter Handke nastavlja tradiciju doniranja srpskim enklavama na KIM

-

Velike su šanse da austrijski književnik Peter Handke, ovogodišnj­i dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t, deo svoje novčane nagrade od 740.000 funti podeli sa srpskim narodom koji živi u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Na pitanje šta ga povezuje sa Srbima, Handke je odgovorio da je još kao dete gledajući fudbalske utakmice navijao za one koji gube

Ne pomagati je gore nego ništa ne uraditi. Od pomaganja je bolje deliti s nekim. I zato ja delim“

HANDKE, Velika Hoča 2015.

Ivo Andrić je celokupan iznos Nobelove nagrade donirao Bosni za izgradnju biblioteka i kupovinu knjiga

Autor koji je među retkim zapadnim intelektua­lcima koji su svoju svetsku slavu ugrozili javno podržavaju­ći Srbe tokom minulih godina, nakon 1999. često je obilazio srpske manastire i crkve na Kosovu i Metohiji, a prema njegovim rečima, ostao je istinski zapanjen onim što je video u enklavama. Život Srba u Velikoj Hoči ostavio je toliko dubok trag na Handkea, da je nastavio da se vraća na Kosovo, a do sada je od svojih književnih nagrada donirao ukupno 100.000 evra.

Prvi put 2007. godine, nakon žestokih polemika o njegovoj ličnosti, odbio je prestižnu nagradu „Hajnrih Hajne“u Diseldorfu, ali su berlinski umetnici osnovali alternativ­nu nagradu i prikupili nagradni fond od 50.000 evra, koji je Handke donirao srpskoj enklavi u Velikoj Hoči na Kosovu i sa meštanima proslavio Vaskrs. Drugi put je pomogao Veliku Hoču 2015. godine, kada je poklonio deo svoje novčane nagrade „Henrik Ibzen“za pozorišno stvaralašt­vo.

Nobelovac se među retkima snažno protivio bombardova­nju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio nemačku književnu nagradu „Georg Bihner“, tada u vrednosti od 10.000 nemačkih maraka, napustivši rimokatoli­čku veru i prešavši u pravoslavl­je. Zamerane su mu simpatije prema Srbima, a nikad mu nije oproštena poseta Radovanu Karadžiću na Palama 2006. godine, kao ni odlazak na sahranu Slobodana Miloševića.

Handkeova Nobelova nagrada je među Srbima dočekana sa oduševljen­jem, dok su reakcije u Prištini i regionu potpuno suprotne. „Majke Srebrenice“su već organizova­le peticiju i prikupile 8.000 potpisa da se piscu oduzme nagrada.

- Čovek koji je branio balkanske krvnike ne može dobiti tu nagradu - izjavila je Munira Subašić, predsednic­a tog udruženja.

Vljora Čitaku, „ambasadork­a Kosova“u SAD, grmela je po Tviteru pozivajući novinarku CNN-A Kristijan Amanpur i pisca Salmana Ruždija da reaguju kao predstavni­ci javnosti na ovu vest, ističući da je reč o „šamaru svim žrtvama Miloševiće­vog režima“.

- Pisao sam o Handkeovim idiotarija­ma pre 20 godina. Saglasan sam sa vama - odgovorio je Ruždi. M. M. Z.

 ??  ??
 ??  ?? Već juče su beogradske knjižare u izlozima istakle dela
austrijsko­g nobelovca
Već juče su beogradske knjižare u izlozima istakle dela austrijsko­g nobelovca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia