Alo!

Istrčao maraton za manje od dva sata!

Elijud Kipčoge pomerio granice ljudskih mogućnosti

-

Međunarodn­a atletska federacija (IAAF) ipak neće priznati rekord jer je Kenijac imao pomoć svog tima, a trka u Beču je bila otvorenog tipa

Elijud Kipčoge (34), svetski rekorder (2:01.39) i olimpijski šampion, još jednom je pomerio granice mogućeg, pošto je juče u Beču postao prvi čovek koji je istrčao maraton za manje od dva sata.

Naime, Kenijac je istorijski rezultat ostvario u čuvenom bečkom Prateru, a stazu dugu 42.195 metara istrčao je za 1:59.40 sekundi.

- To je pokazatelj da ljudsko telo ne poznaje granice, da sve što čovek zamisli, može da uradi. Nadam se da će moj uspeh podstaći druge ljude širom planete da se ostvare u onom što najbolje rade - rekao je Elijud Kipčoge posle trke.

Njegova radost je, međutim, bila kratkog veka. Fantastiča­n rezultat nažalost neće biti priznat kao zvanični svetski rekord jer je trka u Beču bila otvorenog tipa, potvrdila je Međunarodn­a atletska federacija. Osim toga, Kipčoge je imao podršku tima, grupu vrhunskih

atletičara, takozvanih pejsmejker­a, koji su tokom maratona trčali uz njega kako bi ga motivisali. A trčao je u posebnom modelu patika koje nikada dosad nisu korišćene u atletici. I to nije

sve. Legendarni atletičar je tokom cele trke pored sebe imao i automobile koji su se kretali tako da sprečavaju udare vetra i stvore idealan ambijent i aerodinami­čne uslove, što nije po propozicij­ama IAAF-A, koji je u obrazložen­ju naveo da je to umnogome uticalo na rezultat.

Podsetimo, Elijud Kipčoge je osvajač zlatne medalje na Olimpijski­m igrama u Rio de Žaneiru, srebrni na 5.000 metara u Pekingu 2008, te bronzani u Atini 2004. godine. Na ulične trke se prebacio 2012. godine, a slavio je na najpoznati­jim svetskim maratonima, četiri puta u Londonu (2015, 2016, 2018, 2019), tri puta u Berlinu (2015, 2017, 2018) i jednom u Čikagu (2014).

 ??  ?? Radost kratko trajala: Elijud Kipčoge
Radost kratko trajala: Elijud Kipčoge
 ??  ?? Ostvarili nemoguće: Kipčoge i njegov tim
Ostvarili nemoguće: Kipčoge i njegov tim
 ??  ?? Ponos Kenije:
Šampion sa navijačima
Ponos Kenije: Šampion sa navijačima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia