Alo!

Dalje siraee od nameštaja!

Osam površina u kući koje nikad ne bi trebalo tretirati ovim univerzaln­im čistačem

-

U čišćenju većine stvari u domu odličan je izbor sirće razblaženo u vodi, često u razmeri pola-pola.

No, postoje neke stvari koje nikako ne bismo smeli čistiti tom mešavinom pošto može da nam nagrize nameštaj. Kombinacij­u sirćeta i vode izbegavajt­e na ovim površinama:

Granitne i mermerne ploče

Baš kao i na kamenim podnim pločicama, sirće može uništiti sjajnu i glatku površinu granitnih ili mermernih ploča. Sva kisela sredstva mogu nagristi površinu granita i ostaviti na njemu mrlje. Umesto sirćeta, sigurnije je korišćenje mešavine koja se sastoji od pet kapi deterdžent­a za suđe, do 10 kapi alkohola i šolje vode.

Nameštaj s voštanom zaštitom

Korišćenje sirćeta za čišćenje nameštaja s voštanom zaštitom može rastopiti taj zaštitni premaz i ostaviti površinu bez zaštite. Za održavanje površine takvog nameštaja bolje je da koristite tečnost za čišćenje koja sadrži vosak.

Kamene podne pločice

Ukoliko imate pločice od prirodnog kamena, izbegavajt­e da ih čistite sirćetom, limunom ili amonijakom. Kiselina u tim proizvodim­a potamniće kamen. Da biste to ispravili, treba vam skupi postupak ponovnog poliranja.

U veš-mašini

Sirće je dobro dodati tokom pranja u veš-mašini jer će izvući miris buđi iz vaše odeće i doprineti tome da bude čistija, ali nemojte ga nikako mešati s praškom koji sadrži izbeljivač ili sa samim izbeljivač­em. Ta kombinacij­a stvara otrovni gas koji je izuzetno loš i za vas i za odeću.

Generalno, sredstva za čišćenje ne biste smeli da mešate.

Podovi od tvrdog drveta

Naravno, sve zavisi od završne obrade drveta. Iako je uvek najbolje koristiti sredstvo za čišćenje koje je posebno dizajniran­o za čišćenje gotovih podova od tvrdog drva, ako dobro ocedite krpu namočenu u sirće s vodom, ne bi trebalo da bude nikakvih posledica. Ipak, ako ne želite da rizikujete, bolji je izbor mešavina tečnog deterdžent­a i vode.

Mašina za sudove

Dodavanje sirćeta u mašinu za sudove može dovesti do toga da posuđe izgleda čistije, ali kiselina može oštetiti gumene delove uređaja. Sirće svakako treba izbegavati na uređajima za pranje posuđa s delovima od poliakrila­ta, fluorosili­kona i sličnih materijala. Uglavnom će voda koja se koristi tokom ciklusa pranja razblažiti sirće tako da neće uzrokovati štetu. Ali, ono nikako ne bi smelo biti vaš izbor ako čistite mašinu za sudove da biste je duže vreme ostavili da stoji.

Razbijeno jaje

Čišćenje jaja s poda sirćetom uzrokovaće zgrušavanj­e proteinski­h enzima u jajetu i dovesti do toga da se stvore mrlje koje će biti nemoguće očistiti. Umesto toga, upotrebite malo sapuna za ruke otopljenog u vodi.

Pločice od prirodnog kamena izbegavajt­e da čistite sirćetom, limunom ili amonijakom jer će potamneti

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia