Alo!

EU želi Srbiju zbog mira na Balkanu!

-

Velike sile i dalje „ratuju“u vezi sa uticajem na Balkanu, a Srbija, kao i sve druge zemlje u regionu, često je kolateraln­a šteta u okršajima Brisela, Vašingtona, Moskve, Pekinga...

Dr Jovanka Jakubek Lalik, profesorka prava na univerzite­tu u Varšavi, za „Alo!“navodi da je EU i dalje ključni igrač u dijalogu Beograda i Prištine.

- Pitanje Kosova je veoma komplikova­no. Srbija ne priznaje Kosovo i shodno tome ni Srbija ni Kosovo ne mogu napredovat­i ka EU jer je normalizac­ija sa susedima ključni preduslov za države koje žele da se priključe Uniji. Postizanje sveobuhvat­ne i pravno obavezujuć­e nagodbe vrlo je važno za EU. Podrška Kosovu nije bezuslovna u zapadnim zemljama i to se može videti u snažnoj osudi taksi koje je nametnula na srpsku robu. Ipak, EU je i dalje ključni igrač i najveći donator pomoći na Kosovu i pokušava da olakša dijalog između Srbije i Kosova u nadi da će postići stabilnost u regionu. SAD izgledaju manje angažovano u regionu poslednjih godina i verovatno će njihov stav ostati takav u bliskoj budućnosti. Rusija sa druge strane nema interes da pomogne u rešavanju krize.

Da li Srbija može ući u EU bez priznavanj­a Kosova?

- Jedan od preduslova za članstvo u EU je uslov da zemlja kandidat normalizuj­e odnose sa svim svojim susedima. Mnogo stvari je učinjeno kako bi se situacija poboljšala i EU je i dalje snažno zaintereso­vana za postizanje konsenzusa o Kosovu. Postoji svest o osetljivos­ti tog pitanja za srpsku državu i nadamo se da će se u skoroj budućnosti naći prihvatlji­vo rešenje.

Da li vidite Srbiju u EU i šta mislite, koliko Beograd može da čeka pristupanj­e EU?DA li je moguće da će se Srbija u potpunosti okrene saradnji sa Rusijom i Kinom?

- Pristupanj­e EU potencijal­no može biti snažni stabilizat­or za čitav region Balkana. Dve bivše jugosloven­ske države su se već pridružile i njihov napredak je jasno vidljiv, i u ekonomskom, i u političkom pogledu. Ono što bi bilo najpoželjn­ije jeste da se uspostavi jasan put ka pridruživa­nju Srbije, zasnovan na principima vladavine zakona i demokratij­e, kao i postavljan­je jasne prekretnic­e i pokazatelj­a koje treba postići. EU mora biti veoma dosledna i verodostoj­na u proceni napretka. Srbija je veoma poželjna članica EU jer je važan igrač na Balkanu. Takođe, treba uzeti u obzir istorijske faktore, jer prema svim zemljama u regionu treba postupati s odgovaraju­ćom pomoći i pažnjom.

Može li odluka Brisela da ne otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijo­m i Albanijom da gurne Balkan u haos?

- To je veoma kontroverz­na odluka. I Severna Makedonija i Albanija su radile veoma naporno kako bi sprovele reforme i ostvarile su primetan napredak. Suspenzija pregovora je ozbiljna pretnja kredibilit­etu EU na zapadnom Balkanu, kao i njenim istočnim susedima. Sve je bilo zasnovano na pretpostav­ci da po ispunjenju uslova postavljen­ih od EU balkanske zemlje mogu da računaju na integracij­u s Unijom. Kako su obe zemlje ispunile zahteve EU, mogle su da očekuju da će napredovat­i u odnosima sa Unijom. Nažalost, unutrašnji problemi EU i francuska rezolucija u vezi sa proširenje­m odlažu pregovore.

Srbija je bila jedna od retkih zemalja koje nisu pozvane u Poljsku na obeležavan­je 80 godina od početka Drugog svetskog rata ?

- Poljska i Srbija imaju mnogo toga zajedničko­g. U prošlosti su se obe zemlje borile sa stranom okupacijom, pokazale veliko poštovanje slobode i nezavisnos­ti, a i dalje su polje mnogih ukrštenih interesa stranih sila. Poljsko-srpski odnosi su, nažalost, u određenoj meri određeni međunarodn­im uslovima i kao posledica toga poljska politika prema Srbiji određena je članstvom Poljske u EU i NATO. Nadam se da će poljsko-srpski odnosi biti ojačani i zasnovani na bližoj međusobnoj saradnji i siguran sam da će obe države imati koristi od poboljšani­h odnosa. Kao akademik i savetnik vladinih organizaci­ja, vidim sve veće interesova­nje poljskih naučnika, preduzetni­ka i državnih zvaničnika za region Balkana. Veoma cenim saradnju sa srpskim kolegama i uvek sam srećna što radim i posećujem Srbiju. V. NESTOROVIĆ

 ??  ?? „Rusija nema interes da pomogne u rešavanju kosovske krize, a SAD tokom proteklih godina nisu bile dovoljno angažovane u regionu”: Dr Jovanka Jakubek Lalik
„Rusija nema interes da pomogne u rešavanju kosovske krize, a SAD tokom proteklih godina nisu bile dovoljno angažovane u regionu”: Dr Jovanka Jakubek Lalik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia