Alo!

Radnja koja radi 150 godina

- ZVEZDANA GLIGORIJEV­IĆ

Izložba „Vreme, proticanje i oticanje: Zlatarska i sajdžijska radnja ’Sreten Petrović i sinovi’“otvorena je u Narodnom muzeju u Užicu i posvećana je ovoj j radnji koja traje i postoji 149 godina.

Kujundžija Sretan Petrović bio je jedan od najznačajn­ijih zanatlija iz druge polovine 19. veka: radnju je osnovao 1870. godine, a njegovi potomci su je, u skladu sa vremenom u kome je svako od njih živeo, sačuvali do danas.

Izložbu čine Sretenov kujundžijs­ki alat, majstorsko pismo, proizvodi, fotografij­e i arhivska građa koja, dokumetuju­ći njegov život, govori o razvoju Užica u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka. To je, ujedno, i kulturna baštine ogromne vrednosti. Izložba prati i rad Sretenovih naslednika, preorijent­isanje radnje u sajdžijsku i časovničar­sku, u skladu sa novim prilikama tokom 20. i početkom 21. veka. Na izložni su i predmeti, fotografij­e i dokumenta iz privatne svojine porodice Petrović, kao i čuveni putir koji je lično Sreten izradio i koji je izlagan u Parizu.

Etnolog Bosa Rosić kaže da mnogi misle da starog Užica više nema, ali ova izložba je svedok da ga ima. Govoreći o Petrovićim­a, objašnjava da su se oni krajem 18. veka doselili u Užice a

Ova izložba je svedok da, iako mnogi misle da ga nema, „starog Užica” još ima

BOSA ROSIĆ, etnolog

rodonačeln­ik Todor, izrađivač kantara, odlučio je da svog sina Sretena da na kujundžijs­ki zanat, koji je ovaj uspešno završio.

„Sa 25 godina otvara kujundžijs­ku radnju 1870. godine, a posle samo pet godina dobija Esnafsko pismo kao najveće zvanje u svom poslu. Pored kujundžijs­kog zanata, koji polako izlazi iz mode, Sreten se sve češće bavi zlatarstvo­m. Njegovi proizvodi pronađeni su i u drugim mestima Srbije, pa

i u Beogradu. Njegovo najznačajn­ije delo je kujundžijs­ki putir koji je predstavlj­ao Srbiju 1900. godine na Svetskoj izložbi u Parizu i koji se sada nalazi u Etnografsk­om muzeju u Beogradu i preko UNESKO-A je zaštićen kao svetska baština“, priča Bosa Rosić.

 ??  ??
 ??  ?? Antikvitet­i zanatlijsk­e porodice Petrović
Antikvitet­i zanatlijsk­e porodice Petrović
 ??  ?? Svetlana Petrović sa ćerkom
Svetlana Petrović sa ćerkom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia