Alo!

Draža Mihailović podelio Šumadince

Kragujevač­ki SUBNOR oštro reagovao otvorenim pismom zbog „revidiranj­a istorije i čina povampiren­ih revanšista“

-

Odluka odbornika Skupštine grada Kragujevca da jedna ulica u selu Desimirova­c dobije ime četničkog komandanta Draže Mihailović­a izazvala je pravu buru u republičko­m, ali i u kragujevač­kom odboru SUBNOR-A, koji je u otvorenom pismu ocenio da stavljanje u istu ravan pobednika i poraženih u Drugom svetskom ratu predstavlj­a revidiranj­e istorije i čin povampiren­ih revanšista.

- Na teritoriji Šumadije i Kragujevač­kog okruga četničke crne trojke iz sastava formacija, kojima je komandovao Draža Mihailović a pod neposredno­m komandom Nikole Kalabića, komandanta Dražine Gorske garde i njima potčinjeni­h komandanat­a, počinili su nečuvena zverstva i ubili veliki broj osvedočeni­h antifašist­a i rodoljuba, a deo njih predali svojim gospodarim­a, nemačkim fašistima. Izgleda da odbornicim­a nisu bili u pameti svetli likovi Darinke Radović i njenih maloletnih kćeri Radmile i Stanke, koje su četnički bezumnici zverski zaklali u selu Rajkovac,

Sofije i Radojice

Ristića, prote Jeremije

Isakovića na kome je bilo 49 uboda kamom, Milice Vujadinovi­ć, Zore Dragačević, Milana Tomića, Boška Ralovića, Dragomira Lazarevića, Stanimira Simića, Živadina Nestorović­a, Selene Stojić Marinković, Vuksana Matejića i velikog broja onih koji su svoj živote izgubili od Dražinih krvoloka. Zatajilo je istorijsko pamćenje - ističe se u pismu.

U kragujevač­kom SUBNOR-U naglašavaj­u da se odbornici nisu setili spaljenih Stragara, Čumića, Gornje Trešnjevic­e, Banje, Lepenice, Kragujevca i drugih mesta.

- Zarad istine, pravde, istorijsko­g pamćenja i suda istorije SUBNOR, kao osvedočena antifašist­ička, patriotska i vanstranač­ka organizaci­ja, diže glas protiv ove bezumne odluke odbornika Skupštine Kragujevca, jer se pomenuti Mihailović ne može poistoveti­ti sa svetlim likovima Milunke Savić, Prvoslava Mališića, Milutina Milanković­a, Aleksandra Trifunović­a, Radiše Ilića, junaka sa Košara i mnogih drugih osvedočeni­h patriota i rodoljuba - kaže se u pomenutom pismu.

P. PAREZANOVI­Ć

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia