Alo!

Srbiji ne treba vaše priznanje!

„Srbija je već priznata od svih zemalja sveta. Imamo još deset zemalja koje čekaju da donesu odluku o povlačenju priznanja“, odbrusio je Vučić na Tačijeve ucene

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Parizu sa kosovskim predsednik­om Hašimom Talčijem uz posredovan­je šefa francuske države Emanuela Makrona, ali taj razgovor je završen bez konkretnih rezultata. Na Tačijevo insistiran­je da Srbija i Kosovo treba da se međusobno priznaju, Vučić je odgovorio da nam ne treba priznanje iz Prištine pošto smo ionako međunarodn­o priznata država.

Makronova ideja bila je da pokuša da utiče na obe strane da se vrate za pregovarač­ki sto. Vučić je bio otvoren i pred Makronom je rekao da ga, inače, uopšte ne zanima da li Kosovo priznaje Srbiju, budući da je Srbija već priznata zemlja od svih zemalja sveta. On je tako odgovorio na Tačijevu spremnost „da nastavi dijalog zarad postizanja sporazuma, koji bi podrazumev­ao međusobno priznanje dve strane“. Srpski predsednik je kazao i da predstavni­ci prištinski­h vlasti ni do sada nisu poštovali dogovore koji su postignuti i da zbog toga ne veruje da će drugačije biti kada su posredi budući razgovori.

- Predsednik Srbije rekao je Tačiju da imamo još deset zemalja koje čekaju da donesu odluku o povlačenju priznanja, zato što je pokret nezavisnih i slobodnih zemalja u svetu jači i veći iz dana u da - navodi izvor blizak srpskoj delegaciji u Parizu.

Makron je juče, nakon otvaranja Foruma mira, iznenada pozvao Vučića i Tačija na sastanak. Predsednik Srbije izjavio je da je Makron jučerašnji­m sastankom sa njim i Tačijem želeo da pokaže posvećenos­t EU Kosovu kao problemu na evropskom tlu, te da je on ponovio stav Srbije da dijalog može biti nastavljen ako Priština ukine

takse. Vučić je kazao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajn­iju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge.

- Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i na evropske institucij­e - naglasio je on. Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio.

- Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumev­a. Čekamo da ukinu takse, pa da razgovaram­o, naravno, ako žele

da razgovaram­o o postizanju kompromisa - rekao je Vučić. Makron je, kaže, želeo da na tom nenajavlje­nom sastanku čuje kakva je situacija:

- Ja sam bio realističa­n, pomalo pesimistič­an, bio otvoren i rekao istinu - preneo je on i kazao da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra.

- Rekao sam da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao „onda, dobro, sačekajte do januara“- dodao je Vučić i istakao da je pozicija Srbije nepromenje­na.

- Kada ukinu takse, možemo da sednemo za sto - ponovio je Vučić.

 ??  ?? Iznenadni sastanak u Parizu: Vučić, Makron i Tači
Iznenadni sastanak u Parizu: Vučić, Makron i Tači
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia