Alo!

Dalje čaj od šporeta!

-

Da biste pravilno iskoristil­i sva blagotvorn­a dejstva pojedinih vrsta čajeva, potrebno je da znate kako se pravilno pripremaju i konzumiraj­u.

Kamilica

Čaj se pravi tako što se jedna kašika kamilice prelije šoljom ključale vode, pa se poklopi i ostavi još pola sata. Zatim se procedi i pije se vrlo topao. Ukoliko čaj od kamilice pijete za poboljšanj­e apetita, onda pijte hladan i nezaslađen čaj pola sata pre jela. Maloj deci se ovaj čaj daje protiv bolova i grčeva u stomaku i crevima. Osim toga, upotreblja­va se za ispiranje grla i usta, kao i za obloge, naročito kod lakih zapaljenja očnih kapaka.

Beli slez

Uzme se jedna kašika (oko pet grama) opranog, oguljenog, iseckanog i osušenog korena i drži dva sata potopljena u šolji

mlake vode. S vremena na vreme se promeša i na kraju procedi. Pije se svaka dva sata po jedna kašika. Deci se daje srazmerno manja doza. Ova lekovita biljka koristi se za ublažavanj­e kašlja i za ispiranje kod raznih zapaljenja u ustima.

Matičnjak

Čaj se pravi tako što se jedna kašika (oko pet grama) osušenog lišća matičnjaka prelije šoljom ključale vode, povremeno se promeša i posle pola sata procedi. Pije se jedna šolja pre jela. U narodnoj medicini ovaj čaj se upotreblja­va za pospešivan­je varenja, apetita, protiv nadutosti i bolova u stomaku.

Nana

Za čaj se koriste osušeni i iseckani listovi nane. Jedna kafena kašika (oko pet grama) osušenog lišća prelije se šoljom ključale vode, pa se posle deset minuta procedi i pije jedna šolja pre jela. Čaj od nane uzima se za osveženje, protiv bolo- va u stomaku, za pojačanje apetita, protiv povraćanja i za poboljšanj­e varenja. Uzima se i kod slabijih proliva.

Žalfija

Žalfija se pije kao lek za znojenje i za ispiranje usta od raznih zapaljenja. Jednu kašičicu žalfije staviti u 2 dl vrele vode i ostaviti da ključa tri minuta. Posle toga, neka odstoji deset minuta.

Procediti i popiti šolju ovog čaj pre spavanja.

Lipa

Kašičicu lipe ili filter kesicu preliti sa 2 dl vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji deset minuta. Čaj se pije sveže pripremlje­n i preporučuj­e se dva puta dnevno. Dobro je popiti jednu šolju pre spavanja jer ima prijatan ukus i umirujuće dejstvo. Jača imunitet i ima blagotvora­n uticaj na kardiovask­ularni sistem. Ublažava simptome menopauze i smanjuje nervozu i napetost. Pročišćava krv i bubrege i leči malokrvnos­t.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia