Alo!

Ustaška histerija protiv Vuèiaea!

Predsednik Srbije saopštio da neće ići u Hrvatsku

- E. A.

Sat vremena bilo je potrebno Hrvatima da pokažu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio potpuno u pravu kada je najavio da će njihovi političari nastaviti kampanju protiv njega, iako je juče, u pismu predsednik­u Evropske narodne partije Žozefu Dolu, poručio da neće putovati u Zagreb.

- Napadi na mene, čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biće nastavljen­i. To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao - poručio je Vučić u pismu, a samo sat vremena posle toga u Hrvatskoj je nastavljen­a hajka protiv srpskog predsednik­a. Neke tamošnje stranke su počele otvoreno da likuju, doživljava­jući kao svojevrsnu pobedu odluku rukovodstv­a Evropske narode stranke da u zgradi Sabora ne održi nijedan od skupova u okviru kongresa koji će u Zagrebu biti održan od 19. do 21. novembra.

Iako je Vučić saopštio da neće prisustvov­ati tom događaju, na koji ga je pozvao njen predsednik Žozef Dol, deo hrvatske opozicije koja ga naziva četnikom uputio je niz uvreda i kritika najviše na njegov račun, ali i na račun premijera Andreja Plenkovića i italijansk­og političara Antonia Tajanija, za kog je rečeno da je fašista. Govoreći van dnevnog reda, poslanik opoziciono­g Mosta Miro Bulj rekao je da je odluka o iznajmljiv­anju sale u Saboru bila sramotna i zadovoljno dodao:

- Sada u poslednjem trenutku EPP štiti partnera HDZ-A jer kako dozvoliti da u vreme Vukovara u Saboru bude stranka u kojoj su četnik Vučić i fašista Tajani. Ovo je pobeda i zaštitili smo dignitet Hrvatskog sabora rekao je Bulj.

Poslanik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak ne misli da je odustajanj­e EPP-A od održavanja sednica Predsedniš­tva i Skupštine u Hrvatskom saboru pobeda opozicije, već i dalje, kako tvrdi, „figa u džepu“.

- Figu koju su držali celo vreme Plenković i HDZ, sada su stavili u džep. Ne menja se činjenica da su Aleksandar Vučić i Andrej Plenković deo iste evropske porodice. Mislim da bi bilo previše gledati četnika kako govori u hrvatskoj sabornici, čoveka koji je 1995. u Glini govorio da ovo nikada neće biti ustaška Hrvatska, a sada da govori u ustaškom Saboru - rekao je Beljak.

Za manje od sat vremena nakon što je Vučić obelodanio da neće otputovati u Zagreb, tu vest preneli su svi hrvatski mediji na udarnim mestima, a neki od njih konstatuju da je šef SNS-A iskoristio priliku da, kako kažu, „maksimalno ocrni Hrvatsku”. Hrvatski portal Index je tekst Vučićevog pisma Dolu preneo po Hini, bez komentara, pod naslovom: „Vučić: Ne dolazim u Zagreb. Hrvati me napadaju i nastaviće da me napadaju“, a Jutarnji list uz navode da je Vučić odustao od dolaska u Zagreb i da je poslao pismo predsednik­u EPP-A zaključuje da je srpski predsednik tu priliku „maksimalno iskoristio da ocrni Hrvatsku”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia