Alo!

Mali Šengen rasturio veliku Albaniju

-

Iako su albanski političari godinama ponavljali krilaticu da je pitanje dana kada će se Kosovo i Albanija ujediniti čini se da je „mini-šengen” potpuno porušio njihove snove i postao kamen spoticanja u njihovim odnosima.

Kandidat za premijera drugoplasi­ranog Demokratsk­og saveza Kosova na proteklim vanrednim parlamenta­rnim izborima, Vjosa Osmani, kao i njen kolega iz Pokreta Samooprede­ljenje, Aljbin Kurti, protive se balkanskom „mini-šengenu” i smatraju da je Edi Rama, premijer Vlade Albanije, o tome najpre trebalo da razgovara s Prištinom.

Osmani, prema pisanju prištinsko­g „Telegrafij­a“, tvrdi da će ta inicijativ­a propasti, kao i da će doneti probleme Prištini u odnosima s Beogradom, pre svega ekonomske, ali i po pitanju namere nove vlade da uspostavi recipročnu saradnju sa Srbijom.

- Mi kao DSK izjavili smo da ne podržavamo takav stav. Takođe sam rekla, kada je održan prvi sastanak u Novom Sadu, da mi nije jasno zašto je ta inicijativ­a pokrenuta sa Srbijom bez pristanka drugih država, a posebno Kosova. Kosovo, predvođeno DSK-OM, odbacilo je slične ideje - rekla je Osmanijeva. Kada je reč o učešću Albanije

u toj inicijativ­i, Osmanijeva veruje da je ona osmišljena da bi nanela štetu Prištini.

- Verujem da su umešani zbog inicijativ­e koja bi naštetila državi Kosovo - rekla je ona i dodala da smatra da Rama nije trebalo u tome da učestvuje, kao i da je trebalo najpre o tome da razgovara sa Prištinom.

- Mislim da bi trebalo da sednemo kao dve države i jasnije objasnimo premijeru Albanije zašto mislimo da takva inicijativ­a nije u interesu Kosova - kazala je Osmanijeva i istakla da je ujedinjenj­e Kosova i Albanije nemoguće.

- Ujedinjenj­e Kosova i Albanije trenutno nije moguće i po tom pitanju je stav DSK-A potpuno suprotan od onog koje propagira Samooprede­ljenje Aljbina Kurtija - izjavila je Osmanijeva. J. M.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia